Інформація по темі "" | Публікації по тегу
23.08.19
6124 2
Друкувати
Обране

Як оплачувати працю викладачів-сумісників

Порядок роботи сумісників та оплата їхньої праці регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 03.04.93 №245 "Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій" (зі змінами та доповненнями) та Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженим наказом Мінпраці, Мін'юсту і Мінфіну України від 28.06.93 №43.

Сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або в громадянина за наймом.

За роботи за сумісництвом з працівником укладається трудовий договір. Стороною трудового договору про роботу за сумісництвом на стороні власника (підприємства, установи, організації) може бути як інший власник (підприємство, установа, організація), так і той самий власник (підприємство, установа, організація), з яким працівник уклав трудовий договір про основну роботу, в такому разі трудові договори юридично не пов'язані між собою.

Тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день.

Постановою Кабінету Міністрів України від 03.04.93 №245 та Положенням про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій №43 передбачено, що працівникові, який працює за сумісництвом, оплата праці визначається за фактично відпрацьований час виходячи з передбачених умовами оплати праці складових (посадовий оклад, надбавки та доплати до нього тощо).

Крім того, інспектор нагадала керівництву відділу, що відповідно до ст. 49 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) власник або уповноважений ним орган зобов’язаний видати працівникові на його вимогу довідку про його роботу на даному підприємстві, в установі, організації із зазначенням спеціальності, кваліфікації, посади, часу роботи і розміру заробітної плати.

А також, згідно зі ст. 110 КЗпП України при кожній виплаті заробітної плати власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника про розміри оплати праці, про такі дані, що належать до періоду, за який провадиться оплата праці:  загальна сума заробітної плати з розшифровкою за видами виплат; розміри і підстави відрахувань та утримань із заробітної плати; сума заробітної плати, що належить до виплати.

kr.dsp.gov.ua

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
2
анна
27.08.2019
Щодо вчителів-сумісників не зовсім зрозуміла ситуація в нашому законодавстві, а саме 4 години на день і повний день у вихідний день. Тому вчитель на законних підставах має право на 40-год. навантаження, ще й і на сумісництво 20 год.? У вчителів за законодавством 18- годинний робочий тиждень. А 4-год на день стосується тих, у кого норма на тиждень 40 год. Цими нормами завжди спекуляція. Наша організація писала листи в різні інстанції щодо пояснення норм законів, що стосується цього питання. Були різні відповіді, і відписки, і просто переписаний закон. В останньому листі конкретно спитали про години суміснику - 9 чи 20? Відповідь соцполітики для нашої організації -9. Тим і користуємся.
Леся
12.09.2019
Однозначно для вчителів 9 годин, тому що повна ставка вчителя 18 год. А от завжди виникає питання оплати- по тарифікації чи за фактично відпрацьований час?
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×