Нагадуємо, 19 березня 2019 року Кіровоградський окружний адміністративний суд прийняв необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки, яке підтверджує позицію про необхідність скасування (перегляду) Постанов КМУ «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»» від 26.04.2017 р. № 295, «Про затвердження Положення про Державну службу України з питань праці» від 11.02.2015 р. № 96 та розпорядження КМУ «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення» від 05.09.2018 р. № 649-р.

Народний депутат Оксана Продан необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки до Кабінету Міністрів України з проханням терміново ініціювати перегляд (скасування) вищевказаних нормативно-правових актів як таких, що суперечать Конституції України та законам України.

У необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки на звернення, Мінсоцполітики нагадує, що Державний контроль за додержанням законодавства про працю здійснюється відповідно до вимог КЗпП, Законів України "Про оплату праці", "Про відпустки", конвенцій Міжнародної організації праці № 81 „Про інспекцію праці у промисловості і торгівлі" (1947 року) та № 129 "Про інспекцію праці у сільському господарстві" (1969 року). Принципи здійснення державного контролю, його правові та організаційні засади визначено Законом Украіни "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності".

Статтею 259 КЗпП встановлено, що державний нагляд та контроль за додержанням законодавства про працю здійснює Держпраці. Постановою № 295 затверджено Порядок здійснення державноro контролю за додержанням законодавства про працю.

Порядком передбачено нові підходи у відносинах держави та бізнесу. Згідно з нормами Порядку пріоритетним напрямом роботи інспекторів праці є профілактична робота та консультування роботодавців з питань додержання законодавства про працю.

Крім цього, позитивним нововведенням Порядку є зaпровадження ефективного механізму виявлення неоформлених працівників, спрямованого на подолання незадекларованої праці та легалізації доходів громадян.

Розпорядженням № 649-р передбачається проведення органами Держпраці, ДФС, ПФУ, Нацполіції, іншими органами виконавчої влади за участю органів місцевого самоврядування до 5 жовтня 2018 року інформаційнo-роз'яснювальної кампанії про заплановані заходи та неприпустимість допуску до роботи найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин, а з 5 жовтня 2018 року - комплексних заходів щодо детінізації зайнятості.

Позитивний вплив реалізації Розпорядження № 649-р та Порядку підтверджує інформація, надана ПФУ, щодо тенденції збільшення кількості застрахованих осіб.

Водночас Закон "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" визначає правові та організаційні засади, основні принципи і порядок здійснення державноro нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, повноваження органів державного нагляду (контролю), їх посадових осіб і права, обов'язки тa відповідальність суб'єктів господарювання під час здійснення державхого нагляду (контролю).

Посилаючись на зазначені законодавчі акти, Мінсоцполітики дійшло висновку, що Постанова № 295, Положення про Державну службу України з питань праці, затвердженого Постановою № 96, та Розпорядження № 649-р узгоджуються з актами вищої юридичної сили та видані Кабінетом Міністрів Украіни на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Аналогічної думки дотримується, зокрема, Окружний адміністративний суд міста Київ, яким 26 грудня 2018 року винесено рішення у справі необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки. Судом встановлено, що оскаржувана Постанова № 295 відповідає актам вищої юридичної силы та видана на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

На завершення Мінсоцполітики зазначило, що скасування зазначених нормативно-правових актів призведе до тінізації ринку праці, погіршення бізнес-клімату, зниження інвестиційної привабливості країни і як наслідок збільшення дефіциту Бюджету та погіршення матеріального стану населення.

необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки



По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки