Чи вважається ФОП, посадовою особою, у разі складання працівниками контролюючих органів протоколів про адміністративні правопорушення?

Громадянин – суб’єкт підприємницької діяльності може бути визнаний службовою особою (посадовою особою) лише тоді, коли такий громадянин на умовах трудового договору наймає працівників для сприяння йому у здійсненні підприємницької діяльності. За таких обставин він набуває організаційно-розпорядчих повноважень стосовно найманих працівників (право ставити перед ними певні завдання, визначати розмір заробітної плати, розпорядок робочого дня, застосовувати дисциплінарні стягнення тощо).

Зазначене викладене в листі Мін’юсту від 03.11.2006 р. № 22-48-548 «Щодо роз’яснення понять «службова особа» та «посадова особа».

Кодексом України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 р. № 8073-X (далі – КУАП) передбачена адміністративна відповідальність фізичних осіб – підприємців (громадян – суб’єктів підприємницької діяльності), зокрема:

ст. 1621 (порушення порядку здійснення валютних операцій);

ст. 1634 (порушення порядку утримання та перерахування податку на доходи фізичних осіб і подання відомостей про виплачені доходи);

ст. 16315 (порушення порядку проведення готівкових розрахунків та розрахунків з використанням електронних платіжних засобів за товари (послуги));

ст. 1651 (порушення законодавства про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і загальнообов’язкове державне пенсійне страхування).

Тому, до адміністративної відповідальності за порушення вказаних статей КУпАП притягаються фізичні особи – підприємці (громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності) незалежно від наявності найманих працівників. Крім того, за порушення ст. 1651 КУпАП до адміністративної відповідальності притягуються особи, які провадять незалежну професійну діяльність.



По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки