Це означає фактичний рестарт роботи продовольчих ринків. При дотриманні санітарним норм, які були запропоновані головним санітарним лікарем МОЗ, в Україні відкриється 872 ринки.
Контроль за дотримання продовольчим ринком протиепідемічних вимог покладено на представників Держпродспоживслужби. Зокрема, територіальні органи відомства мають забезпечити постійну присутність на кожному ринку не менше 2-х своїх інспекторів і щоденно проводити позапланові перевірки.
Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко звернувся до керівників ринків, підприємців і фермерів, які продають на цих ринках, з проханням дотримуватися норм, які встановлені головним санітарним лікарем.
"Ці норми не є унікальними, вони подібні до тих, які встановлені для магазинів”, - зазначив Ігор Петрашко.
Зокрема, до ринків встановлені такі вимоги:
- бути зареєстрованим, як оператор ринку харчових продуктів
- температурний скринінг (працівників ринку, продавців і відвідувачів);
- перебування на ринку – в одягненій масці (у т.ч виготовленій самостійно або респіраторі);
- на кожному вході – диспенсер з антисептиком;
- кількість покупців – не більше 1 на 10 м² торгівельної площі ринку;
- відстань між продавцями – не менше ніж 3 метри;
- робочі місця продавців – обладнано прозорими захисними екранами (із плівки або пластику);
- проведення дезінфекції контактних поверхонь (дверних ручок, поручнів на сходах, вимикачів і т.д.) – кожні 3 години;
- дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торгівельні місця – в кінці кожного робочого дня ринку;
- відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринку території;
- постійне інформування відвідувачів ринку щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватись.
Постанову № 313 опубліковано 30.04.2020 р. в газеті "Урядовий кур’єр".
По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки