До платника податків, який не сплачує податковий борг та нарощує його суму, може бути застосований адміністративний арешт майна та коштів.

Застосування адміністративного арешту майна платника податків є винятковим способом забезпечення виконання ним його обов’язків, які визначені і законодавством підставами для його застосування є:

- платник податків порушує правила відчуження майна, яке перебуває в податковій заставі;

- фізична особа має намір виїхати за кордон;

- платник податків відмовляється від проведення документальної перевірки за наявності законних підстав для її проведення або від допуску посадових осіб контролюючого органу;

- відсутність дозволів (ліцензій) на здійснення господарської діяльності, та у разі відсутності реєстраторів розрахункових операцій;

- відсутня реєстрація особи як платника податків у контролюючому органі, або ж вчиняє дії з переведення майна за межі України;

- платник відмовляється від проведення перевірки стану збереження майна , яке перебуває в податковій заставі;

- платник податків не допускає податкового керуючого до складання акту опису майна, яке передається у податкову заставу;

- платник податків (його посадові особи, особа) здійснює готівкові розрахунки та/або провадять діяльність що підлягає ліцензуванню відмовляється від проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів.

Наголошуємо, що арешт може бути накладено на будь-яке майно платника, крім майна, на яке не може бути звернено стягнення відповідно до закону, та кошти на рахунку платника податків.

Водночас при наявності податкового боргу або ж заборгованості з ЄСВ, до боржника застосовуються штрафні та фінансові санкції, що відповідно збільшує суму боргу, яку необхідно буде сплатити.

З метою забезпечення погашення боргу податкові керуючі, закріплені за таким боржником, проводять опис майна в податкову заставу і здійснюють її реєстрацію у відповідному Державному реєстрі заборон відчуження об’єктів нерухомого майна. Зазвичай, цим майном боржник не може вільно розпоряджатися (відчужувати) без згоди контролюючого органу.

На підставі судового рішення фахівці податкової служби можуть вилучати у боржника готівку, реалізовувати на торгівельних біржах майно, що перебуває в податковій заставі, а кошти спрямовувати на погашення податкового боргу та заборгованості по єдиному внеску.

Слід зазначити, що стягнення податкового боргу, заборгованості по ЄСВ з фізичних осіб здійснюється органами державної виконавчої служби по місцю проживання боржника. Працівники ВДВС з метою забезпечення виконання судового рішення звертаються до суду з заявою про заборону виїзду боржника за кордон до повного виконання ним судового рішення і погашення боргу.

Тому рекомендуємо платникам податків своєчасно сплачувати податкові зобов’язання до бюджетів в тому числі і з єдиного внеску, не допускати виникнення податкового боргу і не створювати собі зайвих проблем та незручностей при розпорядження власними коштами та майном у господарській діяльності.



По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки