необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки Автор : Павленко Олексій, податковий експерт Ось і «приплили» — здрастуй, 1 липня! Перший, тренувальний, акт «ПН-блокувального балету» добіг кінця. Починаються веселощі другого акта, який для багатьох буде вже справжнім. Цей ввідний матеріал стосується першого перевірочного рівня — ознак, за якими повинні відсіватися платники, і ПН/РК, які взагалі не підлягають моніторингу. * Фіскали так називають постійний автоматизований моніторинг відповідності ПН/РК критеріям.

необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки, яким були, зокрема, затверджені Критерії оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації ПН/РК у ЄРПН (далі — необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки), набув чинності 20 червня (див. необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки). Приступимо до обговорення цього документа.

Але заздалегідь зазначимо, що в п. 4 згаданого необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки Мінфін доручив ДФСУ до 25 червня провести аналіз ефективності застосування критеріїв і в 5-денний строк подати пропозиції про їх удосконалення. Далі таке «перетрушування» критеріїв передбачається робити щокварталу. Тож, можливо, зміни в цей норматив — не за горами і «правила гри» можуть незабаром змінитися…?

Сортування підконтрольних

Тут відразу заспокоїмо, що більшість платників, у тому числі й частина тих, хто отримував при тестовому режимі квитанції про реєстрацію ПН/РК з фразами про «не відповідність» і т. ін. (див.необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки) навіть під моніторинг не потраплять. А ось ряд «великих» платників (див. далі) тепер уже мають бути пильними і готовими до моніторингу і можливих блокувальних неприємностей. А їх контрагенти-покупці — до проблем з ПК за придбаним у таких «великих». Але давайте — про все по порядку.

Спочатку всі ПН/РК, що подаються для реєстрації в ЄРПН, з метою оцінки ступеня ризиків, достатніх для її зупинення, до проведення моніторингу, за результатами якого можливе зупинення їх реєстрації, перевіряються ДФСУ відповідно до певних ознак. У необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки наведенічотири види цих ознак «1-го рівня», для відсортовування платників і їх ПН/РК, які підлягають контролю на предмет зупинення реєстрації в ЄРПН.

Відразу зазначимо, що якщо платник (чи його ПН/РК) підпадає хоча б під одну з цих чотирьох ознак, то його ПН/РК не підлягають моніторингу, а значить не повинні блокуватися при реєстрації. Тобто такий платник (поки що?) на предмет блокування його ПН/РК може розслабитися. ?

Ознаки «невідповідності»

А тепер послідовно наведемо ці 4 види ознак з необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки, супроводивши їх своїми коментарями.

Ознака 1


Податкова накладна не підлягає наданню одержувачеві (покупцеві) та/або складена за операцією, звільненою від оподаткування

Це означає, що не зупинятимуть реєстрацію тих ПН (думаємо, і РК до них, хоча РК окремо не згадали), у яких указаний будь-який тип причини (з «01» до «15») і ПН (РК), у яких проставлена позначка «без ПДВ». Таким чином, усі ПН (і РК до них), які платниками не видаються (у тому числі усі «щоденні» та інші ПН, що оформляються при роздрібній торгівлі), а також «пільгові» ПН моніторингу не підлягають, і призупинятися їх реєстрація в кого б то не було взагалі не буде! Та воно і зрозуміло, адже права на ПК такі ПН, як і ПН на пільговані операції, нікому не надають.

Ознака 2


Обсяг постачань, указаний платником у ПН/РК, зареєстрованих у поточному місяці, з урахуванням поданої(ого) на реєстрацію в ПН/РК, складає менше 500 тис. грн. і керівник — посадова особа такого платника є особою, що обіймає аналогічну посаду не більше ніж у трьох діючих платників

Згідно з цією ознакою з-під моніторингу випаде левова частка платників ПДВ. Адже якщо керівник платника не керує більш ніж трьома діючими платниками і місячний обсяг постачань не перевищує 500 тис. грн., то ПН/РК платника зупиняти не повинні.

Більше трьох крісел. Якщо ж керівник платника ПДВ керує більш ніж трьома платниками податків (при цьому буквально не важливо, чи є всі вони платниками ПДВ), то, на нашу думку, усі ПН/РК (окрім згаданих вище в ознаці 1) платника з таким «багатоверстатним» керівником можуть потрапляти під моніторинг. Причому незалежно від місячних обсягів постачання (якщо тільки платник не впишеться в ознаки «податково-навантажувальні» 3 та/або 4 — див. нижче). Тому таким має сенс скоріше замінити керівників на родичів, співтоваришів та інших сподвижників. ? Ну і декому у зв’язку із цим не перешкодить терміново перевірити/оновити дані в держреєстрі про керівника підприємства…

«Крупнячок». В інших «везунчиків» (умовно назвемо їх «великими») моніторинг, імовірно, повинен «включатися», тільки коли «наростаючий» обсяг постачань звітного місяця з урахуванням поданої(ого) на реєстрацію в ПН/РК перевищить 500 тис. грн.! Тобто ця ознака — головний фільтр, що відсіває з-під пильного фіскального ока всяку ПДВшну «дрібницю».

До речі, не зовсім зрозуміло, ця цифра братиметься з урахуванням ПДВ або без (судячи з усього — без), але враховувати формально вона повинна обсяги всіх постачань (окрім тільки необ’єктних)!

Зазначимо, що ця ознака виглядає дивно. Адже якщо читати її буквально, то у «великих» контролюватися в конкретному місяці стануть тільки ті ПН/РК, які реєструватимуться після того, як обсяги постачань з початку місяця зашкалять за 500 тисяч! Якщо перевірочні параметри ПЗ так і будуть запрограмовані, тоді є резон «великим» або дробитися (варіант — частину свого обороту проганяти через «дрібницю»), або — коли дроблення неможливе — планувати свою роботу так, щоб усі сумнівні ПН/РК* пропускати із самого початку кожного місяця в перших «п’ятистах тисячах» обсягів постачань! А після подолання цього рубежу реєструвати «чистенькі» ПН/РК, а також ПН/РКна пільгові і «нульові» операції. необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки...



Інші матеріали із "Податки та бухгалтерський облік", 2017, № 53:
необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки
необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки
необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки
необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки
необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки
необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки

Передплатити необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки



По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки