Право платника віднести до податкової знижки суми витрат за лікування передбачене підпунктом 166.3.4 Податкового кодексу України, - повідомляють фахівці ГУ ДФС у Волинській області.

Платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 Податкового кодексу України, такі фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати: суму коштів, сплачених платником податку на користь закладів охорони здоров'я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена його сім'ї першого ступеня споріднення, у тому числі для придбання ліків (донорських компонентів, протезно-ортопедичних пристосувань, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів).

Членами сім’ї першого ступеня споріднення відповідно до підпункту 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 ПК України вважаються батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені.

Отже, витрати особи на лікування можуть включатися до податкової знижки такої особи. При цьому Податковим кодексом України не встановлено будь-яких вікових обмежень для застосування податкової знижки.

Також варто зазначити, що включенню до податкової знижки підлягають не всі витрати особи на лікування. Витрати, визначені підпунктами «а» – «е» підпункту 166.3.4 Податкового кодексу України, не підлягають включенню до податкової знижки.

Зокрема, відповідно до підпункту «е» підпункту 166.3.4 Податкового кодексу України до податкової знижки не відносяться витрати на придбання ліків, медичних засобів та пристосувань, оплати вартості медичних послуг, які не включено до переліку життєво необхідних, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

При цьому Законом України «Про основи законодавства України про охорону здоров'я» у статті 3 заклад охорони здоров’я визначається як юридична особа будь-якої форми власності та організаційно-правової форми або її відокремлений підрозділ, основним завданням яких є забезпечення медичного обслуговування населення на основі відповідної ліцензії та професійної діяльності медичних (фармацевтичних) працівників.

Тобто, до податкової знижки можуть включатись витрати на лікування як у державних, так і у приватних клініках. Перелік платних послуг, які надаються в державних закладах охорони здоров'я та вищих медичних закладах освіти, затверджується постановою Кабінету Міністрів України.

Нагадуємо, що платники податків можуть скористатися податковою знижкою до кінця грудня 2015 року.

По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки