Тетяна Мойсеєнко, податковий консультант, директор необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки

В практиці дуже широко застосовуються випадки, коли підприємство надає (оплачує) іноземцям, які перебувають на території України в короткі терміни (строки), різні додаткові блага у вигляді сплати за них проживання в готелі, харчування, користування VIP-залами тощо, а інколи виплачують різні винагороди за договорами ЦПХ.

Оскільки такі іноземці перебувають на території України дуже малий час і не встигають отримати ІНН, підприємства нараховують та сплачують ПДФО і ВЗ за рахунок власних коштів. А під час перевірки з податковою «вирішую це питання індивідуально».

Сьогодні ДФСУ висловила свою офіційну думку з цього приводу (див. лист ДФСУ від 09.10.2015 р. № 2722/10/25-01-17-01-10 нижче):

• відповідно до п. 70.5 ПКУ фізична особа - платник податків незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), для якої раніше не формувалася облікова картка платника податків та яка не включена до Державного реєстру, зобов'язана особисто або через законного представника чи уповноважену особу подати відповідному контролюючому органу облікову картку фізичної особи - платника податків, яка є водночас заявою для реєстрації в Державному реєстрі, та пред'явити документ, що посвідчує особу.

• фізичні особи зобов'язані подавати інформацію про реєстраційний номер облікової картки юридичним та фізичним особам, що виплачують їм доходи

• про одержані фізичними особами доходи та сплачені з них суми податку податкові агенти зобов’язані повідомити контролюючі органи в Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (форма №1 ДФ).

Таким чином, підприємству, організації та установі при нарахуванні фізичній особі доходів необхідно вжити заходів щодо реєстрації такої фізичної особи у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків для відображення у Податковому розрахунку.

Залишилось тепер реалізувати можливість присвоєння ІНН фізичним особам у короткі строки, які, на думку автора, не мають перевищувати 2-3 годин з моменту надання заяви на отримання ІНН, для того щоб повноцінно реалізувати вимоги щодо заповнення 1ДФ.

Порушення заповнення 1ДФ в частині не відображенням ІНН осіб, які отримують доходи у грошовій або негрошовій формі, може призвести до накладання штрафів на підприємство, про які зазначено у п. 119.2 ПКУ (510, 1020 грн.).


необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки.


По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки