Податківців запитали: який порядок заповнення розрахунку коригування до податкової накладної, якщо на дату складання податкової накладної покупець не був платником податку на додану вартість, а на дату складання розрахунку коригування вже зареєстрований як платник цього податку?

У відповіді фахівці ДФСУ нагадують, що згідно з п. 185.1 ст. 185 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI, із змінами та доповненнями (далі - ПКУ), об'єктом оподаткування податком на додану вартість (далі - ПДВ) є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Пунктом 187.1 статті 187 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Відповідно до п. 192.2 ст. 192 ПКУ зменшення суми податкових зобов'язань платника податку - постачальника в разі зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, наданих особам, що не були платниками цього податку на дату такого постачання, дозволяється лише при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням отримувачу повної грошової компенсації їх вартості, у тому числі при перегляді цін, пов'язаних з гарантійною заміною товарів або низькоякісних товарів відповідно до закону або договору.

Згідно з п. 21 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2014 N 957, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 13.10.2014 за N 1235/26012 (далі - Порядок N 957), у разі здійснення коригування сум податкових зобов'язань відповідно до ст. 192 ПКУ постачальник (продавець) товарів/послуг складає розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (далі - розрахунок коригування) за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної.

Порядок складання розрахунку коригування та його реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) аналогічний порядку, передбаченому для податкових накладних.

На титульному аркуші розрахунку коригування вказується, до якої податкової накладної вносяться зміни.

Пунктом 9 Порядку N 957 та формою розрахунку коригування передбачено, що у верхній лівій його частині робиться відповідна помітка "X" та зазначається тип причини "02" - постачання неплатнику податку.

Згідно з п. 12 Порядку N 957 у разі постачання товарів/послуг отримувачу (покупцю), який не зареєстрований як платник податку, у рядку "Особа (платник податку) - покупець" зазначається "Неплатник", у рядку "Індивідуальний податковий номер покупця" відображається умовний ІПН "100000000000".

При цьому розрахунок коригування до податкової накладної, яка не видається отримувачу (покупцю) - платнику податку (за наявності законодавчих підстав для складання такого розрахунку коригування), підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем) (п. 22 Порядку N 957).





По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки