Підприємства, які мали пільги зі сплати податку на прибуток за п.п. 15—19 підрозд. 4 р. ХХ ПКУ у редакції до 01.01.15 р., вивільнені від оподаткування кошти повинні використати за цільовим призначенням протягом 1095 днів з дати закінчення періоду, за результатами якого ці підприємства залишили такі кошти у своєму розпорядженні. У випадку невиконання цієї вимоги кошти відносять на збільшення об’єкта оподаткування.

Такий висновок контролери зробили у зв’язку з тим, що п. 21 підрозд. 4 р. XX ПКУ у редакції до 01.01.15 р., який містив цю вимогу та цільові напрямки спрямування коштів, не було скасовано, а тільки відкориговано. Тому, незважаючи на те, що наразі таких вимог він уже не передбачає, при використанні раніше вивільнених від оподаткування коштів пільговики застосовують його торішню редакцію. За останнім кошти необхідно спрямовувати:

— на створення чи переоснащення матеріально-технічної бази платника податку;

— на збільшення обсягу виробництва (надання послуг);

— на запровадження новітніх технологій;

— на повернення кредитів, використаних на зазначені цілі, та сплату процентів за ними.

Нагадаємо, що до когорти таких пільговиків потрапляли, зокрема, підприємства легкої промисловості, літако- та суднобудування, машинобудування для агропромислового комплексу, видавництва, суб’єкти кінематографії, виробники біопалива тощо.

необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки.


По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки