ДФСУ в необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки надала роз’яснення про порядок списання податкового боргу фізичної особи — підприємця, який виник у зв’язку з анексією АР Крим.

Податківці звертають увагу на те, що Законом України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» від 12.08.2014 р. № 1636-VII (далі — Закон № 1636), не передбачено списання податкового боргу, сум розстрочених (відстрочених) грошових зобов’язань за податками (зборами, обов’язковими платежами) фізичним особам — підприємцям, які змінюють (змінили) своє місце проживання з тимчасово окупованої території на іншу територію України.

Тому фізична особа — підприємець зобов’язана здійснити погашення податкового боргу з єдиного податку, який виник до 01.06.2014 р.

Після 01.06.2014 р. податкові зобов’язання не нараховуються у зв’язку зі скасуванням податкової реєстрації до моменту відновлення податкової реєстрації після евакуації особи на іншу територію України, а саме — до грудня 2014 року.

Окрім того, п. 12.3 Закону № 1636 передбачено, що особи, які перебували на обліку в контролюючих органах або мали місцезнаходження (місце проживання) на території АР Крим або міста Севастополя на початок тимчасової окупації, звільняються від обов’язків сплати єдиного внеску під час провадження їхньої підприємницької діяльності на тимчасово окупованій території України. Такі особи мають право на добровільну сплату єдиного внеску, передбаченого Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», у порядку, визначеному КМУ чи вповноваженим органом із питань Криму.

Тому фіскали звертають увагу на те, що періоди, за які не сплачено ЄСВ, не враховуються до страхового стажу.

У разі зміни місцезнаходження/місця проживання платника податків із території АР Крим відновлюється обов’язок щодо сплати ЄСВ за новим місцем перебування на податковому обліку на наявні рахунки, відкриті у відповідних органах Державної казначейської служби України.

По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки