У податківців запитали: яким чином у податковій декларації з податку на додану вартість (у т. ч. додатку 5 до неї) відображається операція з придбання товарів/послуг та необоротних активів на підставі податкової накладної, в якій містяться товари/послуги та необоротні активи, що оподатковуються за основною ставкою, ставкою 7 % та нульовою ставкою?

Фахівці ДФСУ відповіли наступним чином. Відповідно до п. 198.1 ст. 198 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI (далі - ПКУ) до податкового кредиту відносяться суми податку на додану вартість (далі - ПДВ), сплачені/нараховані у разі здійснення операцій, зокрема, з придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг.

Тобто податковий кредит звітного періоду формується платником з сум ПДВ, нарахованих (сплачених) при придбанні товарів/послуг незалежно від напряму їх використання (в оподатковуваних чи неоподатковуваних операціях).

При цьому всі суми ПДВ, нараховані (сплачені) при придбанні товарів/послуг відображаються в розділі II податкової декларації з ПДВ (далі - декларація з ПДВ), форма та порядок заповнення якої затверджені наказом Міністерства фінансів України від 23.09.2014 N 966, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 04.10.2014 за N 1267/26044, із змінами і доповненнями.

В декларації з ПДВ операція з придбання товарів/послуг та необоротних активів на підставі податкової накладної, в якій одночасно містяться товари/послуги та необоротні активи, що оподатковуються за основною ставкою, ставкою 7 % та нульовою ставкою, підлягає одночасному відображенню у декількох рядках, зокрема:

в рядку 10.1.1 - в частині придбання товарів/послуг, що були оподатковані постачальником за ставкою ПДВ 20 %;

в рядку 10.1.2 - в частині придбання товарів/послуг, що були оподатковані постачальником за ставкою ПДВ 7 %;

в рядку 11.1 - в частині придбання товарів/послуг, що були оподатковані постачальником за ставкою ПДВ 0 %.

При цьому у додатку 5 до декларації з ПДВ "Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5)" податкова накладна відображається покупцем лише в частині товарів/послуг та необоротних активів, які оподатковуються за основною ставкою та ставкою 7 %. Дані операції в додатку 5 (Д5) відображаються окремими рядками.

По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки