Закон України від 09.04.2015 необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки

Аптечні заклади невдовзі звільнять від обов’язкової акредитації. Ідеться про офіційне визнання наявності у закладі охорони здоров’я (у тому числі аптеки) умов для якісного, своєчасного, певного рівня медобслуговування населення, дотримання ним стандартів у сфері охорони здоров’я, відповідності медичних (фармацевтичних) працівників єдиним кваліфікаційним вимогам.

Тож тепер отримання аптеками акредитаційного сертифікату здійснюватиметься винятково на добровільних засадах.

Відповідне уточнення внесено до статті 16 Основ законодавства України про охорону здоров’я (Закон України від 19.11.1992 № 2801-XII).

Так законодавець вирішив зменшити тиск держави на діяльність суб’єктів господарювання, які здійснюють торгівлю лікарськими засобами. А це, у свою чергу, дозволить здешевити ліки та прибрати корупційну складову в цій сфері.

Адже згідно з чинним законодавством діяльність фармацевтичних (аптечних) закладів і так потребує наявності ліцензії на виробництво лікарських засобів, оптової роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Підставою для її видачі є наявність матеріально-технічної бази та кваліфікованого персоналу. Крім того, проваджуючи діяльність з оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, ліцензіати зобов’язані дотримуватися встановлених для цього виду діяльності ліцензійних умов.

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та почне діяти через 30 днів після опублікування.

По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки