З 1 липня 2013 року реєстрацію юросіб та фізосіб - підприємців здійснюватиме Укрдержреєстр

За показниками розвитку малого та середнього підприємництва Київ залишається лідером серед регіонів України. Як повідомили "Хрещатику" в Департаменті промисловості та розвитку підприємництва КМДА, на малих та середніх підприємствах столиці зайнята майже п’ята частина всіх найманих працівників таких підприємств країни. Тенденція до збільшення кількості новоствореного бізнесу в столиці відновилась у 2012 році - держреєстратори тоді зареєстрували 24007 нових суб’єктів господарювання, що на 4,8 % більше порівняно з 2011 роком. Від початку ж цього року у Києві зареєстровано вже близько 5 тис. юросіб та скільки ж - фізичних осіб-підприємців.


Органи держреєстрації юросіб та фізичних

1 Голосіївська РДА пр. 40-річчя Жовтня, 42 281-66-32,
281-66-34,
2 Дарницька РДА вул. Кошиця, 11 573-86-14,
573-86-15
3 Деснянська РДА пр. Маяковського, 29 548-08-96,
534-14-99,
4 Дніпровська РДА вул. Пожарського, 15 558-68-44,
292-99-70,
5 Оболонська РДА вул. Тимошенка,16 426-46-46,
418-85-91,
6 Печерська РДА вул. Суворова, 15 280-91-72,
254-55-91,
7 Подільська РДА Контрактова площа, 2 417-87-92
8 Святошинська РДА пр. Перемоги, 97 424-33-16,
450-60-35,
9 Солом"янська РДА пр. Повітрофлотський, 41 207-09-26,
249-48-32,
10 Шевченківська РДА вул. Б. Хмельницького, 24 234-21-79,
235-61-53,

Антирейдерська політика

Зважаючи на плани з подальшого спрощення відкриття бізнесу, можна очікувати, що така тенденція продовжиться. Так, з 1 липня 2013 року держреєстратори, які ведуть облік юросіб та фізосіб-підприємців, будуть підпорядковані Державній реєстраційній службі України (Укрдержреєстр), що входить до структури Мін’юсту. Як пояснив "Хрещатику" глава Укрдержреєстру Дмитро Ворона, таким чином планується усунути наявне подвійне підпорядкування держреєстраторів та підвищити прозорість їхньої роботи. Наразі держреєстрація здійснюється працівниками місцевих адміністрацій та місцевих виконкомів. "Буде єдина вертикаль держреєстраторів у державі, яка візьме на себе повну відповідальність. У такий спосіб ми хочемо припинити таке ганебне явище, як рейдерство у нашій державі",- підкреслив Дмитро Ворона.

Працівники Укрдержреєстру будуть розміщені у тих самих приміщеннях, в яких сьогодні розташовуються держреєстратори. Кадрове забезпечення вже є на 80 %, наразі проходять конкурси на заміщення вакантних посад.

Нагадаємо, що у відповідь на скарги підприємців Кабмін днями також відновив роботу міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств.

Усі - в Інтернет

Для вирішення ж проблеми черг до кінця поточного року Укрдержреєстр планує налагодити систему електронних черг та встановити веб-камери в приміщеннях держреєстрації. На відеоспостереження буде витрачено 1,5 млн грн. У відомстві вважають - якщо держреєстратор буде розуміти, що всі зможуть побачати його помилки, зменшиться кількість проблемних питань, в тому числі пов’язаних з рейдерством. Наразі ж започаткували онлайн-консультацію по Skype. Пан Ворона нагадує також, що з 2011 року бізнес в Україні можна зареєструвати в Інтернеті, а з 2013 на порталі Держреєстру в електронному вигляді можна зробити обмін всіма необхідними паперами між заявником і держреєстратором в Інтернеті планується розширювати й надалі. Крім того, всі держоргани підключать до реєстру, щоб чиновники не направляли громадян за довідками в Укрдержреєстр, а самі користувалися базою даних.


Нагадаємо: в столиці через мережу Інтернет на прийом до держреєстраторів також можна записатись на веб-порталі адміністративних послуг в місті Києві (ac.dozvil-kiev. gov. ua), де є можливість відслідковувати стан електронної черги в режимі он-лайн.

"Універсальний" держреєстратор

Крім того, Укрдержреєстр хоче уніфікувати всіх держреєстраторів. "Тобто, щоб держреєстратори суб’єктів підприємницької діяльності мали змогу пройти сертифікацію і реєструвати нерухомість, а ті, що реєструють акти цівільного стану, також могли працювати в суміжних напрямках",- інформує пан Ворона. Крім того, для спрощення відкриття бізнесу планується з наступного року наділити нотаріусів правом реєструвати і закривати бізнес. Укрдержреєстр вже підготував відповідний законопроект для того, щоб вже з 1 січня людина мала вибір - йти до реєстраційної служби з цих питань або до найближчого нотаріуса, яких сьогодні 7000. Держреєстраторів ж усього 1540. Якою може бути сума оплати послуг нотаріусів із реєстрації бізнесу, поки невідомо. Нагадаємо, наразі реєстраційний збір для юрособи складає 17 євро, для фізособи - 4 євро. Реєстрація юросіб займає до 3 рочобчих днів, фізичних осіб-пдприємців - до 2 робочих днів.


Проблеми бізнесу

Водночас експерти зазначають, що, незважаючи на скорочення процедури реєстрації бізнесу та обіцяне подальше спрощення, ситуація з малим і середнім підприємництвом сьогодні суперечлива й неоднозначна. "З одного боку, скоротилась процедура реєстрації бізнесу, хоча з’явились нові вимоги, зокрема поділи на групи при єдиному податку, що призвело до значного ускладнення діяльності малого і середнього бізнесу",- нагадав "Хрещатику" експерт Ради підприємців при Кабміні Сергій Кравченко. Також, як відомо, відкрити бізнес сьогодні набагато простіше, ніж його закрити. "Хоча дещо спрощено процедуру ліквідації бізнесу, але залишаються невирішеними багато моментів, наприклад, стосовно ліквідації підприємств бізнесу, які були створені громадськими організаціями",- каже він.

Найболючіші ж проблеми, з якими стикається бізнес у столиці, - корупція, питання дозвільної системи, земельних відносин та податкового навантаження. Тому за ініціативи КМДА у другій половині травня створили постійну робочу групу із вирішення проблем бізнесу та інвесторів, що працюють у Києві.

Крім того, столичні депутати наприкінці травня затвердила Київську міську цільову програму сприяння розвитку малого і середнього підприємництва на 2013-2014 роки. Таким чином, місцева влада обіцяє забезпечити ефективний діалог між владою і бізнесом та стимулювати киян до власної справи.


Марта КОХАН
необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки №75, 31 травня 2013


По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки