- до 125% – на 1 липня 2021 року;
- до 150% – на 1 січня 2022 року.
Запровадження підвищених ваг ризику збільшить стійкість банків до потенційних кризових явищ, захистить сектор від накопичення системних ризиків, що сприятиме збереженню фінансової стабільності (детально ризики споживчого кредитування проаналізовані в грудневому необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки). Водночас сегмент споживчого кредитування й надалі залишатиметься привабливим для банків, проте їх кредитна політика стане зваженішою.
Нагадаємо, що поточні ваги ризику споживчих кредитів на рівні 100% та мінімальні вимоги достатності регулятивного капіталу 10% означають, що на кожні 10 грн кредиту банк має тримати 1 грн капіталу. Двоетапне підвищення ваг ризику до 150% збільшить протягом 2021 року потребу в капіталі банків, активних у сегменті споживчого кредитування, в півтора рази до 1,5 грн, створюючи запас 0,5 грн на випадок несприятливих умов. Таким чином збільшиться частка незабезпечених споживчих кредитів, які банки фінансуватимуть не депозитами вкладників, а власним капіталом.
Рішення про підвищення ваг ризику для незабезпечених споживчих кредитів затверджено необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки та набирає чинності з 30 червня 2021 року.
Водночас цією ж постановою банкам надається можливість зі звітної дати станом на 21 лютого визначати потребу в капіталі на покриття кредитного ризику позабалансових зобов’язань з огляду на ймовірність їх перетворення (конверсії) в кредитні активи. Таку ймовірність відображають коефіцієнти кредитної конверсії (CCF), визначені Положенням № 351. Тож під час визначення потреби в капіталі вартість позабалансових зобов’язань може бути зменшена відповідно до ймовірності їх конверсії в кредит. Це є черговим кроком з імплементації Національним банком положень європейського законодавства та певною мірою компенсуватиме вплив підвищення ваг ризику.
По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки