Заказы на доработку 1С (сервис удаленной работы)

Хранилище

База знаний
Неназначенных незавершенных заказов: 2, свеженьких 1
Бесплатные отчеты, обработки, конфигурации, внешние компоненты для 1С Статьи, описание работы, методики по работе с 1С

Здравствуйте, гость ( Вход | Зарегистрироваться )



> Податок на виведений капітал – бути чи не бути?          
Володя Гройсман Подменю пользователя
сообщение 19.09.18, 9:00
Сообщение #1

Живет на форуме
***********
Группа: Пользователи
Сообщений: 20863
Спасибо сказали: 27 раз
Рейтинг: 0

Ні для кого не секрет те, що нині діюча податкова система нашої держави не доскональна і є великим тягарем для бізнесу. Те, що податкова система потребує певних змін та перезавантаження теж не викликає сумнівів. Але якщо податок на додану вартість чи не щомісяця дарує нам якісь «сюрпризи», то відносно податку на прибуток вже майже третій рік, ще з часів запровадження «злиття воєдино» податкового та бухгалтерського обліку, майже нічого кардинального не було чути. Тож внесення особисто Президентом до Верховної ради законопроекту про нові зміни до Податкового кодексу стосовно оподаткування прибутку стало справжнім фурором. Зі змістом даного законопроекту Ви можете познайомитися на [необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки] Верховної ради України, а ми поки що розглянемо основні його моменти та який вони матимуть вплив на бізнес.

Мова йдеться про скасування податку на прибуток підприємств та його заміну на податок на виведений капітал (далі - ПВК). Ці зміни значно кардинальніші від податково-прибуткового перезавантаження 2011 року (введення в дію Податкового кодексу) та введення нових правил оподаткування бухгалтерського фін результату у 2015 році. Введення ПВК планується вже з 2019 року.

Основною ідеєю ПВК є оподаткування відтоку ресурсів з підприємства. Тобто, оподатковуватиметься не чистий прибуток, як різниця між надходженням та витратами, а тільки та його частина, яка прямо чи опосередковано вилучається власником з обороту. Тобто, безумовно позитивним моментом для бізнесу є можливість реінвестувати свої прибутки у розвиток та розширення підприємства без їх оподаткування, а не «креативити» відносно різних цікавих методів уникнення податкового тягаря.

Коротко розглянемо, що оподатковуватиметься ПВК, та за якими ставками:

Виплата дивідендів неплатникам ПВК. Винятки становлять, зокрема, виплати у вигляді акцій за умови збереження пропорцій часток та збільшення статутного капіталу.

Виплата (повернення) внесків власнику корпоративних прав в розмірі, що перевищують суму вкладених;

Виплата частини чистого прибутку державним некорпоративним, казенним або комунальним підприємством на користь держави або органу місцевого самоврядування, якщо такі виплати не були оподатковані при виплаті дивідендів;

Повернення коштів/майна власникам корпоративних прав неплатникам ПВК в сумі, що перевищує суму внесків до статутного капіталу.

Перелічені вище випадки класифікуються як операції з виведення капіталу та оподатковуватимуться за ставкою 15%.

Крім зазначених операцій, під оподаткування ПВК підпадають також прирівняні операції, такі як:

  • Виплата процентів нерезидентам з «низькоподаткових» юрисдикцій або пов’язаним особам;
  • Виплата у межах договорів страхування ризиків резидентами на користь нерезидентів;
  • Виплата фінансової допомоги що не підлягає поверненню, або видана неплатнику ПВК, або пов’язаній особі і не повернута на протязі року;
  • Безоплатна передача майна (товарів, послуг, робіт і т.п.) неплатнику ПВК;
  • Виплати на неприбуткові організації що перевищують 0,5 відсотка суми чистого доходу, відображеного у фінансовій звітності за попередній звітній рік;
  • Інвестування за кордон;
  • Виплати за дорученням, від імені та за рахунок нерезидента;
  • Роялті на користь неплатників ПВК, нерезидентів з «низькоподаткових» юрисдикцій;
  • Внески до статутного капіталу неплатника ПВК- резидента;
  • Виплати у зв’язку із придбанням товарів, робіт, послуг у пов’язаної особи – спрощенця;
  • Виплати по контрольованих операціях, що не відповідають принципу витягнутої руки.
  • Операції прирівняні до виведення капіталу та контрольовані операції, що не відповідають принципу «витягнутої руки», оподатковуються за ставкою 20%. При цьому,за певних умов, виплата процентів пов’язаній особі-нерезиденту оподатковується за ставкою 5%.
Податкові періоди плануються як рік та квартал. Звітність подаватиметься лише у разі наявності зазначених вище операцій на протязі звітного періоду.

Чи запровадять ПВК, як і планується, з 2019 року та які наслідки матиме його запровадження – покаже час. А поки що сподіваємось що довгоочікуване обіцяне нам покращення для бізнесу таки настане, хоча б з 2019 року.

Олена Федорова, для buhgalter911



По материалам: [необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки]

Не нашли ответа на свой вопрос?
Зарегистрируйтесь и задайте новый вопрос.


Ответить Новая тема
1 чел. читают эту тему (гостей: 1, скрытых пользователей: 0)
Пользователей: 0

 

RSS Текстовая версия Сейчас: 19.04.24, 18:13
1С Предприятие 8.3, 1С Предприятие 8.2, 1С Предприятие 8.1, 1С Предприятие 8.0, 1С Предприятие 7.7, Литература 1С, Общие вопросы по администрированию 1С, Методическая поддержка 1С - всё в одном месте: на Украинском 1С форуме!