Теми статей
Обрати теми

Критерії блокування: є зміни

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter 911.com
Наказом Мінфіну від 21.07.2017 р. № 654* внесені зміни в (1) Критерії ризикованості, достатні для призупинення реєстрації податкової накладної, і (2) Винятковий перелік документів**. Відразу відзначимо, що якихось істотних поліпшень/«потурів» або кардинальних змін наказ не містить. Поправки носять, швидше, уточнювальний характер.
блокування податкових накладних

* Набув чинності 12.08.2017 р.

** Затверджені наказом Мінфіну від 13.06.2017 р. № 567.

По суті, наказом унесені дві поправки.

Перша поправка. Торкається основного блокувального критерію — невідповідності обсягів постачання конкретного товару/послуги обсягам його придбання. А саме: уточнили, як рахувати різницю, за якою визначають перевищення в 1,5 раза обсяг постачання в поданій на реєстрацію податковій накладній / розрахунку коригування.

Раніше з Критеріїв (п.п. 1 п. 6) випливало, що для розрахунку такої різниці треба з обсягу продажів конкретного товару/послуги відняти обсяг його придбання.

Тобто передбачалася така формула:

Осягпост.у реєстрованій ПН > 1,5 х (Осягпост.2017 - Осягпридб.2017).

img 1Нагадаємо: обсяги рахуються за значенням гр. 10 зареєстрованих податкових накладних.

Зараз же встановлено, що рахується ця різниця навпаки: з обсягів придбання віднімають обсяги продажів. Тобто формула така:

Осягпост.у реєстрованій ПН > 1,5 х (Осягпридб.2017 - Осягпост.2017).

Це й логічно. Спочатку ми схилялися саме до такого підходу. Та й на практиці система рахує різницю саме так (віднімаючи з обсягу придбань обсяги продажів, а не навпаки). Тепер це просто «узаконили»img 2.

Також уточнили такий момент: в обсягах придбання не враховуватимуться обсяги придбання товарів/послуг з пільгових і нульових операцій. Тобто такі «пільгові» покупки не збільшуватимуть показник Осягпридб.2017. Податківці говорять, що так вони хочуть установити контроль над звільненими і пільговими операціями (коли в «постачальних» податкових накладних раптом спливає ПДВ за товарами/послугами, які отримувалися раніше «без ПДВ»). Також це нововведення може позначитися на підрахунку вже другої умови блокувального критерію — наявність у залишку 75 % ризикових товарів.

Друга поправка. Торкається вже Виняткового переліку документів. У його п. 2 чітко прописали, що подавати документи для розблокування треба тільки в електронному вигляді. Нагадаємо: раніше формулювання звучало так, що платник «може подати» документи і пояснення в електронному вигляді. І це викликало різночитання. Тепер чітко закріплено, що єдино можливий спосіб подання документів — електронний.

Відзначимо, що незабаром плануються чергові «удосконалення» критеріїв.

img 3Про це свідчить черговий проект зі змінами в Критеріях ризиків***.

*** https://www.minfin.gov.ua/news/view/proekty-normatyvnopravovykh-aktiv--?category=aspekti-roboti.

Зокрема, планується розширити «коло» осіб, звільнених від блокування. До нього можуть увійти власники і користувачі землі, які виконують умови за обсягом задекларованої площі земділянок. Але це в майбутньому. А доки маємо те, що маємо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі