Сайт для бухгалтерів №1 в Україні

Отримуйте
новини поштою!


  • Щодо сплати земельного податку (Лист ДФС від 21.06.2017 р. № 759/ІПК/04-36-12-23-19)

Щодо сплати земельного податку (Лист ДФС від 21.06.2017 р. № 759/ІПК/04-36-12-23-19)

Індивідуальна податкова консультація Головного управління ДФС у Дніпропетровській області від 21.06.2017 р. № 759/ІПК/04-36-12-23-19

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), на лист Товариства щодо сплати земельного податку повідомляє.

Товариство проінформувало, що є власником магазину, який розташований у багатоквартирному житловому будинку, і зацікавлене у вирішенні питання необхідності сплати земельного податку та порядку розрахунку суми земельного податку при відсутності витягу про нормативну грошову оцінку землі.

Сплата земельного податку здійснюється власниками земельних ділянок та постійними землекористувачами (пп. 14.1.72 п. 14.1 ст. 14 Кодексу, а саме суб'єктами, які мають відповідні рішення органів місцевого самоврядування щодо прав власності або постійного користування на сформовані земельні ділянки у значенні ст. 791 Земельного кодексу України.

Земельним кодексом України встановлено, що земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території, надаються:

  • у постійне користування підприємствам, які здійснюють управління такими будинками;
  • у власність або в постійне користування співвласникам таких будинків (ст. 42 Земельного кодексу України).

Таким чином, земельна ділянка, на якій розташований багатоквартирний будинок, перебуває у власності або в постійному користуванні об'єднання власників будинку чи управляючої організації і така організація співвласників сплачує земельний податок, а співвласники, у тому числі й юридичні особи, які володіють нежитловими приміщеннями у такому будинку, у свою чергу, компенсують їй (організації) витрати зі сплати земельного податку на підставі укладених цивільно-правових угод.

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Ця функція доступна тільки
авторизованим користувачам