Сайт для бухгалтерів №1 в Україні

Отримуйте
новини поштою!


21.09.17
11640 10 Друкувати

Між двох вогнів: розрулюємо ситуацію з підвищенням розміру аліментів. Розвантажуємо «вагон» питань

Давайте начистоту. На практиці питань на тему «Аліменти» і дійсно «вагон». А тут ще і законодавче підвищення мінімального розміру аліментів. До «вагона» причепився ще й «візок». Що сказати, роботодавець буквально потрапив під перехресний вогонь: одержувач аліментів тепер хоче отримувати аліментів більше, платник — платити менше (тобто, як і раніше), а суд уже давно виніс своє рішення щодо їх розміру.
Що робити? — Відстрілюватися (жарт).
Читайте статтю — «І все буде добре
Для кожного з нас*».

* Слова з пісні «Все буде добре» гурту «Океан Ельзи».

НОВИНИ ЗВІДТИ…

Розпочнемо з головного. 8 липня 2017 року набув чинності Закон № 2037-VIII, який уніс істотні зміни в СКУ.

Відповідно до цього Закону мінімальний розмір аліментів був підвищений, а порядок стягнення аліментів — змінений.

Поговоримо детальніше про ці зміни:

1. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину збільшився з 30 % до 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (згідно з новою редакцією ч. 2 ст. 182 СКУ).

У 2017 році встановлений такий розмір прожиткового мінімуму (див. ст. 7 Закону про держбюджет на 2017 рік):

— для дітей у віці до 6 років: з 1 травня — 1426 грн., з 1 грудня — 1492 грн.;

— для дітей у віці від 6 до 18 років: з 1 травня — 1777 гривень, з 1 грудня — 1860 гривень.

Таким чином, розмір аліментів з 08.07.2017 р. не може бути менший:

— на одну дитину у віці до 6 років — 713 грн.;

— на одну дитину у віці від 6 до 18 років — 888,50 грн.

З 1 грудня 2017 року, коли розмір прожиткового мінімуму підвищиться, підвищиться і мінімальний розмір аліментів. Так, із цієї дати розмір аліментів не може бути менший:

— на одну дитину у віці до 6 років — 746 грн.;

— на одну дитину у віці від 6 до 18 років — 930 грн.

2. На одну дитину аліменти повинні складати 1/4 (25 %) заробітку батька, що проживає окремо, 1/3 заробітку — на двох дітей, до 50 % — на трьох дітей і більше. Аліменти не можуть бути вищі 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку (див. ч. 5 ст. 183 СКУ). Скажімо так: по суті, нічого нового в цьому «нововведенні» немає. Раніше суди, за звичаєм, таким чином і визначали розмір аліментів. Тепер же це стало законодавчою нормою.

3. Суд за заявою одержувача визначає (раніше — міг визначити) розмір аліментів у твердій грошовій сумі (ч. 1 ст. 184 СКУ).

4. Розмір аліментів, визначений судом або за домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, підлягає індексації (ч. 2 ст. 184 СКУ).

5. Аліменти є власністю дитини (раніше — власністю того з подружжя, на ім’я якого вони виплачувалися). Той з подружжя, який разом з нею проживає, повинен розпоряджатися ними виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини (див. ст. 179 СКУ).

ПІДВИЩЕННЯ МІНІМАЛЬНОГО РОЗМІРУ АЛІМЕНТІВ НА ДИТИНУ — ГОЛОВНИЙ БІЛЬ БУХГАЛТЕРА АБО НІ?

Тепер розберемося, які з цих змін «значимі» для роботодавця, що має у себе «головний біль», — платника аліментів, а також позначимо, коли починати їх застосовувати.

У контексті нововведення — «підвищення мінімального розміру аліментів з 30 до 50 %» — резонно виникає запитання: що робити, якщо з працівника стягуються аліменти в розмірі менше 50 % «прожитмінімуму»?

Увага! Не поспішайте панікувати і збільшувати суми аліментів, відраховуваних із зарплати.

Керуватися слід діючим рішенням суду і постановою державного або приватного виконавця.

Відповідно якщо в роботодавця є постанова виконавця про те, що з працівника необхідно стягнути, наприклад, 1/4 заробітку, але не менше 30 % «прожитмінімуму», то ви стягуєте аліменти саме в такому розмірі.

Так треба діяти доти, поки вам не надійде нова постанова виконавця або заява одержувача з новими виконавчими листами.

Та ж ситуація з аліментами у твердій грошовій сумі. Поки не буде нового судового рішення, а потім і постанови виконавця (заяви одержувача на підставі цього рішення з новими виконавчими листами), ви стягуєте аліменти по-старому.

Про це (побічно) свідчить редакція ч. 3 ст. 184 СКУ, яка розпочала діяти з набуттям чинностіЗаконом № 2037-VIII.

Висновок. Поки не буде нового судового рішення, а потім і постанови виконавця (заяви одержувача на підставі цього рішення з новими виконавчими листами), аліменти стягуєте за старим розміром.

Але! Про всяк випадок перегляньте вкотре усі «свої» виконавчі постанови, заяви одержувача з виконавчими листами і судові накази. У них може бути прописано: стягувати аліменти просто в сумі, не меншій встановленого законодавством мінімуму, тобто без зазначення відсотків. У цьому випадку треба автоматично згідно з чинним законодавством збільшити стягнення аліментів до 50 % «прожитмінімуму» (по 7 липня 2017 року включно рахувати виходячи з 30 % «прожитмінімуму», а з 8-го — виходячи з 50 % «прожитмінімуму»).

І ще не забувайте враховувати положення ст. 128 КЗпП, згідно з яким відрахування (без урахування податків) не повинні перевищувати 50 % «чистої» зарплати. І тільки у разі коли стягуються аліменти на неповнолітніх дітей, сума не повинна «перевалювати» за 70 % «чистої» зарплати (абз. 3 ст. 128 КЗпП).

Нововведення «індексація аліментів»: розмір аліментів, визначений судом або за домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, підлягає індексації відповідно до закону.

Якщо раніше роботодавці зобов’язані були індексувати тільки аліменти у твердій грошовій сумі, визначені судом, то тепер такій процедурі підлягають і подібні виплати на підставі договору між батьками. Нагадаємо, що відповідно до ст. 189 СКУ батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначають розмір і строки їх виплати. Такий договір має бути укладений у письмовій формі і нотаріально засвідчений.

Проте тут є одне «але». Закон про індексацію, на який посилається СКУ, поки передбачаєтільки індексацію аліментів у твердій грошовій сумі, встановленій судом. Тому індексацію «твердо-договірних» аліментів одержувачу аліментів доведеться вимагати (стягувати) через суд.

Таким чином, сенс новації «індексація аліментів» для роботодавця полягає в такому:

Висновки:

1. Аліменти у твердій грошовій сумі, визначені судом, індексуйте, як і раніше.

2. Аліменти у твердій грошовій сумі, визначені договором:

— індексуєте, якщо така індексація первісно передбачена умовами договору (чи допугоди до договору);

— не індексуєте, якщо це не передбачено умовами договору, а також немає нового судового рішення із цього приводу або доти, поки не будуть унесені відповідні зміни до Закону про індексацію.

На цьому всі зміни в СКУ щодо утримання аліментів, які повинні відстежити роботодавці, завершуються. А тепер переходимо до нагального.

ПРОСТІ ВІДПОВІДІ НА «ГАРЯЧІ» ЗАПИТАННЯ

Запитань про стягнення аліментів з працівника на практиці досить багато. І кому, як не бухгалтеру, доводиться з ними розбиратися. Адже саме на його плечі лягає вантаж стягнення аліментів із зарплати працівника. Допомогти розібратися — наша мета. «Гаряча лінія», форум, журнал, електронна пошта — усе, як завжди, у вашому розпорядженні. У межах цієї статті ми вирішили «зібрати й висвітлити» «найтоповіші» запитання на цю тему. Почнемо.

ЗАКОНОДАВСТВО НОВЕ, А АЛІМЕНТИ СТАРІ: ЩО РОБИТИ

Розмір аліментів складає 1/6 від доходу працівника, але не менше 30 % від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Чи треба переглядати розмір аліментів відповідно до нових вимог СКУ, внесених Законом № 203-VIII?

Ні, роботодавець не має права самостійно змінювати порядок стягнення сум аліментів і їх розмір, якщо такі зміни не підтверджені відповідним «аліментним» документом.

Роботодавцю слід продовжувати утримувати аліменти в тій сумі, яка зазначена в чинному документі, що є основою для їх утримання (тобто в заяві працівника / постанові держвиконавця / виконавчому листі).

Сваволити і збільшувати суму утримань з 08.07.2017 р. до 50 % прожитмінімуму, якщо фактичний розмір аліментів виявився нижче цієї величини, він не може.

ЯК ПРАВИЛЬНО УТРИМАТИ АЛІМЕНТИ + БОРГ (ЗАБОРГОВАНІСТЬ)

31 серпня 2017 року надійшла постанова виконавця щодо утримання «дитячих» аліментів щомісячно в розмірі 1/4 від доходу працівника і суми заборгованості — 2210,11 грн.

Утримання із зарплати повинні складати 50 % до погашення загальної суми боргу.

Нарахована загальна сума зарплати за серпень — 3704,46 грн.; ПДФО і ВЗ — 722,37 грн.

Як правильно розрахувати аліменти і врахувати при цьому суму заборгованості?

Оскільки в працівника є заборгованість за минулі періоди, роботодавцю щомісячно треба гасити її, здійснюючи утримання із зарплати. Окрім заборгованості за минулі періоди, судом призначена виплата аліментів у розмірі 1/4 частини усього доходу працівника. Їх теж треба утримувати щомісячно.

Це означає, що на перших порах із зарплати працівника треба утримувати аліменти за поточний місяць (1/4 або 25 %) + заборгованість за минулі періоди.

Як зазначено в самій постанові виконавця, утримання із зарплати повинні складати 50 % до погашення загальної суми боргу. У той час відповідно до ст. 128 КЗпП загальна сума утримань, отже, не повинна перевищувати 50 % доходів працівника. Таким чином, на утримання заборгованості залишається ще 25 % (50 - 25) заробітку працівника. І так до повного погашення боргу. Після його погашення роботодавець утримуватиме тільки аліменти в розмірі 1/4 (25 %), як це зазначено у виконавському листі. Тепер здійснимо розрахунок.

Аліменти «беруться» з «чистої» зарплати після утримання податків.

Знайдемо чисту суму доходу працівника за серпень:

3704,46зарплата - 722,37пдфо+вз = 2982,09 (грн.).

Розрахуємо суму аліментів за серпень:

25 % х 2982,09 = 745,52 (грн.).

На погашення боргу піде ще 25 % (50 % - 25 %) «чистої» зарплати, це ще 745,52 грн.

Тобто за серпень роботодавець повинен утримати з «чистої» зарплати працівника 1491,04 грн. (745,52 + 745,52).

Залишок боргу: 2210,11 - 745,52 = 1464,59 (грн.).

У наступних місяцях роботодавцю так само треба утримувати 50 % (25 + 25) — і так до повного погашення боргу. Природно, що в останньому місяці погашення суми боргу ця величина може бути менша. 25 % від доходу — це максимальна величина, яку ви можете утримувати в рахунок погашення боргу, а не фіксована.

Наприклад, припустимо, що в подальших місяцях — вересні і жовтні — дохід працівника буде таким же.

Тоді за вересень з «чистої» зарплати працівника буде утримано 1491,04 грн. (745,52аліменти + 745,52борг).

Залишок боргу: 1464,59 - 745,52 = 719,07 (грн.).

У цьому випадку в жовтні сума утримань складе (25 %аліментів + залишок боргу):

745,52 + 719,07 = 1464,59 (грн.). ЧИТАТИ ДАЛІ...

 

Інші матеріали із "Оплата праці", 2017, № 17:
Щодо щорічної додаткової відпустки за ненормований робочий день при неповному робочому дні
Щодо включення суми неоподатковуваної допомоги до загальної суми доходу працівника, з якої утримуються аліменти
Строковий трудовий договір? Зарплату індексуємо!
Підсумовуваний облік робочого часу: суму індексації за різними трудовими договорами визначаємо окремо
Індексуємо зарплату за вересень 2017 року
Почасова оплата праці
Лікарняний лист з помилкою не виправлений: як оформити відсутність працівника?
Табу на ПСП в аванс → переплата ПДФО за місяць: заповнюємо 1-ДФ
Керівники музшколи: визначаємо тривалість щорічної основної відпустки
Як диференціювати зарплату бібліотекаря вишу
Коефіцієнти для коригування зарплати при виході у відпустку у вересні 2017 року (оклади за ЄТС)

 

Передплатити "Оплата праці"

Бухгалтер 911 наголошує: зміст авторських матеріалів може не співпадати з політикою та точкою зору редакції. Серед авторів матеріалів, що публікуються, є не лише представники редакційної команди.

Викладена інформація в конкретній публікації відображає позицію автора. Редакція не втручається в авторські матеріали, не редагує тексти, тож не несе відповідальності за їх зміст.

Коментарі
  • Ритусик
21.09.17 10:06

А если работник платит добровольно алименты,написал заявление и платит, сумма 600 грн, двое детей.В этом ничего страшного для предприятия-работодателя? Работник Исполн.лист не предоставил ,решения суда тоже нетИли мне нужно разъяснить ему как по законодательству удерж. алименты?

Відповісти
  • Михо
21.09.17 10:09

Без договору, можливе майбутнє стягнення з нього аліментів за ВЕСЬ час.

Відповісти
  • Ритусик
21.09.17 10:21

в смысле?как?без какого договора?

Відповісти
  • Михо
21.09.17 10:28

Ритусик, без договору між матірю і батьком, що завірений нотаріально.

Відповісти
  • Ритусик
21.09.17 10:31

ну я думаю что это уже их проблемы если что..договор между ними не мы ведь должны заключить?спасибо!!

Відповісти
  • Бух
21.09.17 12:45

Спасибо большое -очень вовремя такая статья !!!

Відповісти
  • Ольга
21.09.17 12:51

Сразу после подписания закона возник вопрос про граничный размер алиментов...исполнительная служба настаивает, что граничный размер повышается автоматически с подписанием закона, несмотря на то, что написано в исполнительном листе!!!!как быть?

Відповісти
  • Елена
21.09.17 13:25

На чем бы исполнительная служба не настаивала Закон обратной силы не имеет, и граничный размер алиментов нельзя повысить автоматически. Алиментополучатель должен обратится в суд о пересмотре размера алиментов в соответствии с новыми требованиями в законодательстве. Суд пересмотрит, вынесет решение (приказ) передаст исполнителю, а тот вам (работодателю), тогда и будете удерживать в большем размере.

Відповісти
  • а у нас
21.09.17 15:22

А виконавча свої постанови до кінця читає, чи тільки в шаблон вставляють дані боржника і т.п.? Там чітко вказано - що роботодавець НЕ МАЄ ПРАВА САМОСТІЙНО ЗМІНЮВАТИ РОЗМІР ВІДРАХУВАНЬ!

Відповісти
  • Наталья
26.09.17 08:46

Ув. Елена, как вы говорите закон обратной силы не имеет, а это означает, что если законом установлен минимальный размер алиментов, меньше этого размера работодатель, у которого работает алиментщик или сам алиментщик выплачивать алименты не имеет право. По старым решениям суда взыскатель алиментов не должен обращаться в суд, уже есть ухвалы судов по таким делам, где сказано, что минимальный размер алиментов не может быть меньше, чем установлено в ч.2 ст.182 Семейного кодекса Украины и минимальный размер алиментов пересчитывается автоматически с момента вступления в силу закона. Суды руководствуются Постановлением Пленума Верховного Суда Украины № 3 от 15.05.2006г. (действующее), где сказано в п.17 о том, что изменение законодательства в части определения минимального размера алиментов на одного ребенка не является основанием для пересмотра вынесенных ранее судебных решений про их взыскание. Исполнительная служба по таким решениям должна была разослать работодателям разъяснения относительно применения норм нового закона. И прежде, чем писать такого рода консультации и вводить людей в заблуждение, рекомендую получше изучать законодательные акты и судебную практику.

Відповісти
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Ця функція доступна тільки
авторизованим користувачам