Інформація по темі "" | Публікації по тегу
19.04.17
37466 9
Друкувати
Обране

Щодо доплати працівникам, які використовують у роботі дезінфікувальні засоби, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів

Оплата праці працівників здійснюється за фактично відпрацьований час, виходячи з посадового окладу (тарифної ставки, ставки заробітної плати), або залежно від виконання норм виробітку і відрядних розцінок з урахуванням підвищень, доплат та надбавок, передбачених діючим законодавством.

Таким чином, якщо працівником виконана місячна норма праці, йому мають нарахувати заробітну плату з урахуванням різних її складових, передбачених умовами оплати праці, не нижче розміру мінімальної заробітної плати.

Водночас Законом N 1774-VIII встановлений перелік виплат, які при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються. Це: доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я, за роботу в нічний та надурочний час, роз'їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Підпунктом "ґ" підпункту 3 пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. N 1298 "Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери" передбачена виплата працівникам за використання в роботі дезінфікувальних засобів, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів, - у розмірі 10 відсотків посадового (місячного) окладу.

Доплата в розмірі 10 відсотків посадового (місячного) окладу (тарифної ставки) працівникам, які використовують у роботі дезінфікувальні засоби, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів, нараховується понад розмір мінімальної заробітної плати (3200 грн).

Це одна і та ж доплата, яка встановлюється працівникам за переліком посад, затвердженим колективним договором закладу, в межах коштів, передбачених на оплату праці у кошторисі, якщо виконання цих робіт включено до посадових обов'язків працівників. При цьому посадовими обов'язками може бути передбачено виконання певних видів робіт з використанням дезінфікувальних засобів, або робота з прибирання туалетів з використанням дезінфікувальних засобів, або просто прибирання туалетів.

Виплати, які не перелічені Законом N 1774-VIII, враховуються до мінімальної заробітної плати.

Це, зокрема, такі виплати як доплати за суміщення професій (посад), виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника, розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт, підвищена оплата за роботу у святкові, вихідні дні, виробничі премії, індексація тощо.

Також до мінімальної заробітної плати враховується підвищення посадових окладів (тарифних ставок, ставок заробітної плати), передбачене галузевими умовами оплати праці, зокрема, для медичних, педагогічних працівників, працівників соціального захисту населення (за кваліфікаційну категорію, старшинство, завідування кабінетами, за педагогічне навантаження, керівництво гуртками, у зв'язку зі шкідливими і важкими умовами праці тощо).

Зазначене підвищення посадових окладів є елементом формування нового посадового окладу (тарифної ставки) з підвищенням, розмір якого встановлюється працівнику в штатному розписі, і на який нараховуються інші додаткові виплати: доплати, надбавки тощо.

Якщо працівник виконав місячну норму праці, а нарахована йому заробітна плата є нижчою від законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати, роботодавець зобов'язаний провести доплату до її рівня, яка виплачується щомісячно одночасно із заробітною платою.

Лист Мінсоцполітики від 17.03.2017 р. N 737/0/101-17/28

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Коментарі
9
Бухгалтер
19.04.2017
Насилу склали і оприлюднили лист!!!!!! Кому з нас бухгалтерів можна принести баланс в Казну через три місяці, або виплатити заробітну плату працівникам в перших числах наступного місяця за звітним? Чому ж ви ........ дозволяєте собі так довго "думати і приймати рішення"!!!!!! Все це викликає неприховану лють, ненавість до всього, що ви запропонуєте завтра в своїх дебільних реформах.
Татьяна Бухгалтер
25.04.2017
после таких "своевременных" комментариев работать совсем не хочется!
бухгалтерія-це любов
19.04.2017
Також до мінімальної заробітної плати враховується підвищення посадових окладів... за педагогічне навантаження,?????? тобто що 18 годин педнавантаження по тарифікаціі що 19 годин - оплата 3200???
Читач бухгалтерія-це любов
19.04.2017
Педнавантаження це Вам не туалети прибирати!
Бух
20.04.2017
У медицині є таке поняття як "чергування на дому", тобто медичний працівник перебуває у нічний час дома, нічого спільного з лікарнею на той час немає, і чекає на виклик (якого, до речі може і не бути). Цю доплату потрібно враховувати до мінімальної, чи нараховувати зверху?
Валя
25.04.2017
Підкажіть чи правельний розрахунок: прибиральниця оклад 1744 + 1456 доплата до м.зарплати +174,40 10% за прибирання туалетів = 3374,40
Таня Валя
25.04.2017
Да
Светлана
26.04.2017
Добрий день! Підскажіть будь ласка, а якщо прибиральник працює на 0,5 ставки, ми теж робимо доплату до мінімальної, але пропорційно на 0.5 ставки. Наприклад: на ставку (1744+1456+174,40) х 0,5 ст.=1687,20
Анастасия
10.05.2017
не прошло и пол года!!!!
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі