Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Який день буде останнім для подання документів переможцем торгів?

April 21, 2017

Бюджетна установа (замовник) оприлюднила повідомлення про намір укласти договір у системі ProZorro 25.04.17 р. о 19.05. Як замовнику обчислити 5-денний строк подання документів переможцем торгів? Які дні при цьому враховуються – календарні чи робочі? Який день буде для переможця останнім для подання документів замовнику? Яка різниця між строком і терміном подання документів?

Нагадаємо, переможець торгів у строк, що не перевищує 5 календарних днів з дати оприлюднення в системі ProZorro (на веб-порталі уповноваженого органу) повідомлення про намір укласти договір, повинен підтвердити відсутність підстав для відмови в участі у процедурі закупівлі, визначених ч. 1 та 2 ст. 17 Закону від 25.12.15 р. № 922-VIII «Про публічні закупівлі» (далі – Закон № 922).
Згідно з ч. 3 ст. 17 Закону № 922 замовник у тендерній документації зазначає, що інформація про відсутність зазначених вище підстав надається в довільній формі. Спосіб документального підтвердження відсутності таких підстав визначається замовником лише для переможця процедури закупівлі. Замовник не вимагає документального підтвердження інформації, що міститься у відкритих єдиних державних реєстрах, доступ до яких є вільним.
Аби визначити останній день подання переможцем документів замовнику, розглянемо юридичні засади. Так, відповідно до ч. 1 ст. 251 Цивільного кодексу (далі – ЦК) строком є певний період у часі, зі спливом якого пов’язана дія чи подія, що має юридичне значення. Водночас термін – це певний момент у часі, з настанням якого пов’язана дія чи подія, що має юридичне значення (ч. 2 ст. 251 ЦК).
Звертаємо увагу: ЦК визначає строк роками, місяцями, тижнями, днями або годинами, а термін – календарною датою або вказівкою на подію, яка має неминуче настати. Тобто в нашій ситуації мається на увазі саме строк, про що, власне, є вказівка у зазначеній вище нормі Закону № 922.
А от якщо замовники передбачають у тендерній документації певні вимоги до учасників щодо подання документів у складі тендерної пропозиції на конкретну дату розкриття таких пропозицій, тоді з цією датою пов’язують певну подію, яка має юридичне значення: учасник має подати тендерну пропозицію не пізніше відповідної календарної дати. Отже, у такому випадку йдеться про термін подання.
Щоб правильно обчислити строк подання переможцем документів, з’ясуємо, коли починається перебіг строку. Згідно з ч. 1 ст. 253 ЦК – з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано його початок. А коли ж закінчується? Якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, визначений відповідно до закону в місці вчинення певної дії, днем закінчення строку є перший за ним робочий день (ч. 5 ст. 254 ЦК).
Нагадаємо, відповідно до ст. 67 КЗпП при п’яти¬денному робочому тижні працівникам надаються два вихідних дні на тиждень, а при шестиденному – один. Загальним вихідним днем є неділя. Другий вихідний при п’ятиденному робочому тижні, якщо він не визначений законодавством, установлюється графіком роботи підприємства, установи, організації, погодженим із профспілкою (профспілковим представником) і, як правило, має надаватися підряд із загальним вихідним днем.
КЗпП установлено такі святкові дні (ст. 73):
1 січня – Новий рік;
7 січня – Різдво Христове;
8 березня – Міжнародний жіночий день;
1 і 2 травня – День міжнародної солідарності трудящих;
9 травня – День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День Перемоги);
28 червня – День Конституції України;
24 серпня – День незалежності України;
14 жовтня – День захисника України.
Робота також не провадиться в дні релігійних свят, які не мають сталої дати:
один день (неділя) – Пасха (Великдень) (у 2017 році – 16 квітня);
один день (неділя) – Трійця (у 2017 році – 4 червня).
Таким чином, якщо в системі ProZorro оприлюднено повідомлення про намір укласти договір 25.04.17 р. о 19.05, то цей день не враховується, а відлік починається з наступної календарної дати, тобто з 26.04.17 р. Отже, п’ятим календарним днем є неділя – 30.04.17 р. Зверніть увагу: у замовника субота і неділя будуть вихідними днями при п’ятиденному робочому тижні. Утім, електронна система закупівель ProZorro працює цілодобово 7 днів на тиждень на відміну від учасника-переможця, у якого можуть бути вихідні за внутрішнім трудовим розпорядком. Тому, проаналізувавши норми чинного законодавства, доходимо висновку, що останнім днем подання переможцем документів замовнику буде 03.05.17 р., тобто перший робочий день пiсля вихiдного дня 30.04.17 р. та двох святкових днів 01.05.17 р. i 02.05.17 р.
Зауважимо, що від правильності визначення строку подання документів залежить правильність прийняття замовником рішення про переможця, адже в разі недотримання останнім такого строку замовник має відхилити його пропозицію, адже фактично він не подав документи, що підтверджують відсутність підстав, передбачених ст. 17 Закону № 922. Саме такі дії прописані в п. 2 ч. 1 ст. 30 Закону № 922.
Водночас, як свідчить практика, в електронній системі механізм обчислення строків, визначених Законом № 922, реалізується по-іншому – день події вважається першим днем строку. Подібна ситуація спостерігалася при розрахунку замовником строку подання роз’яснення на звернення учасника в триденний робочий строк із дня оприлюднення звернення (ч. 1 ст. 23 Закону № 922). Тож у певних випадках замовникам та учасникам не зайве звернутися за відповідною інформацією до оператора електронного майданчика.
Також нагадаємо, що механізм обчислення строків, передбачений ЦК, не поширюється на правовідносини щодо оскарження публічних закупівель, оскільки цивільним законодавством регулюються особисті немайнові та майнові відносини (цивільні відносини), засновані на юридичній рівності, вільному волевиявленні, майновій самостійності їх учасників (ч. 1 ст. 1 ЦК). При цьому до майнових відносин, заснованих на адміністративному або іншому владному підпорядкуванні однієї сторони другій стороні, а також до податкових, бюджетних відносин цивільне законодавство не застосовується, якщо інше не встановлено законом (ч. 2 ст. 1 ЦК).

Джерело: "Баланс-Бюджет" № 17, який виходить з друку 24.04.17 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!