Автор: Олександр Б., необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки.

Оскільки договір не містить застережень щодо заборони сторонам спілкуватись за допомогою електронної пошти, повідомлення в такий спосіб про відмову від послуг є належним (ВС/КЦС, № необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки, 24.10.2018).

Фабула судового акта: Позовну заяву про захист прав споживачів, визнання договору про надання туристичних послуг недійсним та стягнення коштів позивач мотивував тим, що він уклав з товариством з обмеженою відповідальністю (ТОВ) договір про надання туристичних послуг, згідно з яким останнє зобовязалось надати позивачу комплекс туристичних послуг, за надання яких він в той же день сплатив 1 050 доларів США. В подальшому позивач засобами електронної пошти звернувся до ТОВ з вимогою про повернення вказаних грошових коштів, у звязку із відмовою від замовленого комплексу туристичних послуг, однак відповідач йому вказані кошти не повернув, мотивуючи відмову сплатою цих коштів туроператору. Рішенням районного суду, залишеним без змін апеляційним судом, у задоволенні позову було відмовлено.

Звертаючись з касаційною скаргою, позивач, зокрема, вказував, що форма звернення позивача про відмову від туристичних послуг за допомогою електронної пошти відповідає вимогам укладеного між сторонами договору, тому висновки судів про те, що він не подавав заявки про відмову від туристичних послуг суперечать обставинам справи і умовам договору.

Постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного цивільного суду ухвалу апеляційного суду в частині відмови у задоволенні позову про стягнення грошових коштів та моральної шкоди було скасовано, а справу цій частині передано на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

При цьому ВС/КЦС нагадав, що відповідно до ч. ч. 1 та 2 ст. 205 ЦК України правочин може вчинятися усно або в письмовій формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом. Правочин, для якого законом не встановлена обовязкова письмова форма, вважається вчиненим, якщо поведінка сторін засвідчує їхню волю до настання відповідних правових наслідків.

Згідно із ч. 1 ст. 207 ЦК України правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах, у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо воля сторін виражена за допомогою телетайпного, електронного або іншого технічного засобу звязку.

Ч. ч. 1 та 2 ст. 8 Закону «Про електронні документи та електронний документообіг» встановлено, що юридична сила електронного документа не може бути заперечена виключно через те, що він має електронну форму. Допустимість електронного документа як доказу не може заперечуватися виключно на підставі того, що він має електронну форму.

Заслуговує на увагу наступний висновок ВС/КЦС, - суди не врахували, що договір не містить застережень щодо заборони сторонам спілкуватись за допомогою електронної пошти, відповідач також використовував такий спосіб спілкування та надіслання документів. Зокрема, отримавши у електронному вигляді заявку відповідача про відмову від туристичних послуг і достовірно знаючи, що він ними не скористався, ТОВ всупереч положень пункту 4.22. договору не прийняло заявку до виконання з дня отримання, не надало розрахунку понесених витрат за послуги у звязку з виконанням замовлення позивача.



По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки