Нацбанк планує оптимізувати порядок міжбанківського переказу коштів в національній валюті.

Для цього регулятор пропонує для громадського обговорення необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки (далі – Проект).

Метою розробки Проекту є:

  • забезпечення консолідації норм з питань відкриття та закриття кореспондентських рахунків банків у національній та іноземній валюті в одному нормативно-правовому акті Національного банку;
  • удосконалення технології роботи системи електронних платежів Національного банку (далі – СЕП) у файловому режимі для забезпечення завершеності розрахунків у СЕП на кінець банківського дня;
  • виконання вимог законодавства України.
У зв’язку з цим Проектом пропонується:

  • передбачити застосування електронного підпису при формуванні міжбанківського електронного розрахункового документа (замість електронного цифрового підпису);
  • виключити з Інструкції про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті норми щодо відкриття/закриття кореспондентських рахунків банків-резидентів у національній валюті, оскільки ці питання надалі регулюватимуться Інструкцією про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, викладеною в новій редакції (крім порядку відкриття/закриття кореспондентського рахунку банку, філії іноземного банку в Національному банку для роботи в СЕП).
Крім того, Національний банк має намір запровадити в СЕП автоматичне проведення платежів у файловому режимі, не підтверджених безпосереднім учасником СЕП – отримувачем коштів на кінець банківського дня, та виключити необхідність обліку не підтверджених сум міжбанківських електронних розрахункових документів на транзитному рахунку в Національному банку.

Передбачається, що така новація в СЕП буде введена в дію через два місяця з дня набрання чинності цього документу з метою створення умов для забезпечення готовності всіх безпосередніх учасників СЕП до змін у технології роботи СЕП.

Національний банк своїми листами* вже інформував учасників СЕП про заплановані зміни у технології роботи цієї системи, які пов’язані із забезпеченням завершеності розрахунків у файловому режимі на кінець банківського дня та про можливість відпрацювати ці зміни на стенді СЕП в Департаменті інформаційних технологій Національного банку.

необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки цього Проекту.

Зауваження та пропозиції до Проекту приймаються до 15 березня 2019 року на поштову або електронну адресу Національного банку.

Поштова адреса: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9, Національний банк України, Департамент платіжних систем та інноваційного розвитку.

Електронна адреса: 22SPRA@U1H0


* від 05.03.2018 № 57-0009/13003 та від 25.05.2018 № 57-0009/29309



По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки