ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У М. КИЄВІ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 05.02.2019 р. № 397/ІПК/26-15-13-06-12

Головне управління ДФС у м. Києві в порядку необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки (далі - ПКУ) розглянуло Ваш запит щодо віднесення до складу витрат приватного підприємця на загальній системі оподаткування судових витрат та в межах компетенції повідомляє наступне.

Відповідно до необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки (далі - ГКУ) господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб'єкти підприємництва - підприємцями.

Підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку (необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки).

Відповідно до необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки (далі - ГПК) фізичні особи - підприємці мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Згідно необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки судовими витратами є витрати сторін та інших учасників судового процесу в господарському суді, які пов'язані з розглядом справи.

Судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи (необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки).

Порядок оподаткування доходів, отриманих фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, встановлено необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки.

Згідно з необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.

Перелік витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів фізичною особою - підприємцем, визначений необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки, до яких, зокрема, належать: інші витрати, які не зазначені в необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки, а саме: витрати на відрядження найманих працівників, на послуги зв'язку, реклами, плати за розрахунково-касове обслуговування, на оплату оренди, ремонт та експлуатацію майна, що використовується в господарській діяльності, на транспортування готової продукції (товарів), транспортно-експедиційні та інші послуги, пов'язані з транспортуванням продукції (товарів), вартість придбаних послуг, прямо пов'язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг (необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки).

Зазначений перелік не містить судових витрат, понесених фізичною особою - підприємцем за зверненням до суду з позовом на боржника, який не розрахувався за отримані від підприємця послуги.

Отже, фізична особа - підприємець на загальній системі оподаткування не має права включати до складу витрат судові витрати, незалежно від того, що вони пов'язані зі зверненням до суду для захисту інтересів суб'єкта господарювання щодо провадження підприємницької діяльності.

Відповідно необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.





По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки