ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 29.11.2018 р. № 5020/ІПК/04-36-12-04-21

Про плату за землю

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області, керуючись необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки (далі - Кодекс), на запит Товариства щодо справляння плати за землю повідомляє.

Товариство повідомило, що є платником єдиного податку третьої групи, власником земельної ділянки а також власником розташованої на цій ділянці будівлі на підставі договору купівлі-продажу. Товариство запитує, чи повинно воно сплачувати земельний податок у разі використання будівлі в господарській діяльності за основним видом діяльності, та у разі надання частини будівлі в оренду (надання у оренду нерухомого майна є одним з видів діяльності Товариства).

Відповідно до реєстраційних даних ДФС видами діяльності Товариства є консультування з питань інформатизації (основний вид діяльності, необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки), неспеціалізована оптова торгівля (необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки), надання у оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна (необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки), інша діяльність у сфері інформаційних технологій і комп'ютерних систем (необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки), комп'ютерне програмування (необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки).

необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки визначено, що платниками земельного податку є власники земельних ділянок та землекористувачі (необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки), у яких обов'язок сплати або право на звільнення від його сплати настає з дня виникнення прав власності або постійного користування земельною ділянкою (необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки).

Згідно з необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки платники єдиного податку звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно (в частині земельного податку), крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються платниками єдиного податку першої - третьої груп для провадження господарської діяльності.

Враховуючи зазначене, звільнення від сплати земельного податку, передбачене необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки, поширюється на Товариство за умови використання ним земельної ділянки для провадження господарської діяльності. Приймаючи до уваги, що надання нерухомого майна у оренду є одним з видів господарської діяльності Товариства, то у разі надання в оренду належної йому частини будівлі підставою для звільнення від сплати земельного податку є цивільно-правова угода, дія якої поширюється не тільки на частину будівлі, а й на земельну ділянку, на якій ця будівля розташована.

Що стосується використання земельної ділянки у основній діяльності Товариства, то вважаючи на сумнівність можливості використання земельної ділянки у консультуванні з питань інформатизації, у Товариства у такому разі немає підстав для звільнення від сплати земельного податку.

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки).

_



По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки