Резидент або постійне представництво нерезидента, що виплачує нерезидентові дохід із джерелом його походження з України, отриманий таким нерезидентом від провадження господарської діяльності, утримує податок з цього доходу у розмірі 15% його суми. Податок сплачує до бюджету під час виплати, якщо іншого не передбачають положення міжнародного договору України з країною резиденції особи, на користь якої виплачують кошти (п.п. 141.4.2 Податкового кодексу України; ПК).

Перелік доходів, отриманих нерезидентом із джерелом їх походження з України, визначає підпункт 141.4.1 ПК.

До таких доходів включають, зокрема, доходи у вигляді брокерської, комісійної або агентської винагороди, отриманої від резидентів або постійних представництв інших нерезидентів стосовно брокерських, комісійних або агентських послуг, наданих нерезидентом або його постійним представництвом на території України на користь резидентів (пп. «й» п.п. 141.4.1 ПК). Визначальною умовою для оподаткування такого доходу є фактична виплата брокерської, комісійної або агентської винагороди за брокерські, комісійні або агентські послуги.

Отож, із доходів нерезидента у вигляді брокерської, комісійної або агентської винагороди, отриманої від резидента за виконані брокерські, комісійні або агентські послуги, надані такому резидентові, утримують податок у розмірі 15%, якщо інше не встановлено правилами міжнародного договору, незалежно від місця надання нерезидентом цих послуг.

необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки



По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки