ДФСУ оприлюднила Рекомендації стосовно наведення інформації з окремих питань в актах документальних перевірок вигодонабувачів схемного податкового кредиту.

Щоби виявити та зафіксувати в акті нереальну операцію, перевіряючі аналізуватимуть інформацію про договір, первинні документи, бухоблікові записи.

Також контролери оцінюватимуть неправомірність відображення даних первинних документів у регістрах бухобліку. Для цього нереальні операції умовно поділили на три види:

  • «товарні» — пов’язані з набуттям вигодонабувачем активу (послуги), справжнє джерело походження якого невідоме;
  • «безтоварні» — придбання вигодонабувачем неіснуючих запасів (актив насправді не формується) чи реально не наданих послуг із безпідставним віднесенням їхньої вартості на витрати;
  • «попередня оплата» — перерахування коштів як нібито авансу за товари/послуги з формуванням дебіторської заборгованості за операцією, яка має очевидний нереальний характер (відсутні будь-які об'єктивні обставини можливості реального постачання товарів/послуг у майбутньому).
Зауважимо, що такі рекомендації актуальні для перевірок платників ПДВ за звітні періоди до 01.07.2017 р. Адже із цієї дати безумовною підставою для формування податкового кредиту є реєстрація податкової накладної в ЄРПН (п. 201.10 Податкового кодексу України).

необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки.



По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки