Дохід, який платник податку отримав у результаті успадкування коштів, майна, майнових чи немайнових прав, оподатковують відповідно до статті 174 Податкового кодексу України

До складу спадщини входять усі права й обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 Цивільного кодексу України).

Дохід, який платник податку отримав у результаті успадкування коштів, майна, майнових чи немайнових прав, оподатковують відповідно до статті 174 Податкового кодексу України.

Об’єктом спадщини платника податку є, зокрема, об’єкт комерційної власності, а саме: цінні папери (крім депозитного (ощадного), іпотечного сертифіката), корпоративне право, власність на об’єкт бізнесу як такий, тобто власність на цілісний майновий комплекс, інтелектуальна (промислова) власність або право на отримання доходу від неї, майнові та немайнові права.

Спадщину оподатковують за різними ставками залежно від ступеня споріднення спадкоємця зі спадкодавцем та їх резидентського статусу. Зокрема, об’єкти спадщини, що успадковують члени сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, оподатковують за нульовою ставкою.

Тому дохід у вигляді вартості успадкованої частки у статутному капіталі товариства, отриманий спадкоємцем, який є членом сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, оподатковують ПДФО за нульовою ставкою.

Нагадаємо, що членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважають батьків, чоловіка або дружину, дітей такої фізичної особи, у т. ч. усиновлених.

необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки







По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки