Якщо суб’єкт господарювання реалізує товари (продукцію), у т.ч. і підакцизну, через власний магазин безмитної торгівлі, то за такими операціями обов’язку щодо реєстрації платником акцизного податку не виникає.

Нагадаємо: не підлягають обкладенню акцизним податком операції з експорту підакцизних товарів (продукції) платником податку за межі митної території України (пп. 213.2.1 ПКУ).

Також звільняються від оподаткування операції з увезення підакцизних товарів (продукції) із-за меж митної території України на митну територію України, якщо при цьому згідно із законом не справляється податок на додану вартість у зв’язку з розміщенням товарів (продукції) у митному режимі безмитної торгівлі (пп. 213.3.3 ПКУ).

Оскільки в суб’єкта господарювання не виникає обов’язку реєстрації платником акцизного податку за операціями з реалізації товарів через магазини безмитної торгівлі, то складати й подавати Декларацію акцизного податку за вказаними операціями йому не потрібно.

Фіскали в ІПК від 23.08.2017 р. необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки нагадали про п. 226.10 ПКУ, відповідно до якого не підлягають маркуванню:

  • алкогольні напої та тютюнові вироби, які ввозяться в Україну й розміщуються в митному режимі магазину безмитної торгівлі;
  • алкогольні напої та тютюнові вироби, які постачаються для реалізації магазинам безмитної торгівлі безпосередньо вітчизняними виробниками такої продукції за прямими договорами, укладеними між вітчизняними виробниками алкогольних напоїв і тютюнових виробів та власниками магазинів безмитної торгівлі. При цьому переміщення алкогольних напоїв і тютюнових виробів, що спрямовуються виробниками до магазинів безмитної торгівлі, здійснюється під митним контролем із застосуванням заходів гарантування доставки.
Крім того, товари, поміщені в митний режим безмитної торгівлі, протягом усього строку перебування у цьому режимі знаходяться під митним контролем, тобто щодо цих товарів здійснюється сукупність заходів із метою забезпечення додержання норм Митного кодексу, законів й інших нормативно-правових актів із питань державної митної справи (ст. 142 МКУ).



По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки