КОНСУЛЬТУЄ МIНIСТЕРСТВО ПРАЦI ТА СОЦIАЛЬНОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ
Сектор режимiв працi, вiдпочинку та норм працi

Право на використання вiдпусток

ПИТАННЯ: Чи має право працiвник, який не скористався правом на щорiчну вiдпустку за кiлька попереднiх рокiв, використати її одночасно i в повному обсязi?

ВIДПОВIДЬ: Згiдно з ч. 5 ст. 11 Закону України "Про вiдпустки" (далi - Закон) забороняється ненадання щорiчних вiдпусток повної тривалостi впродовж двох рокiв поспiль.

За частиною 2 ст. 12 Закону невикористану частину щорiчної вiдпустки має бути надано працiвниковi, як правило, до кiнця робочого року, але не пiзнiше вiд 12 мiсяцiв пiсля закiнчення робочого року, за який надається вiдпустка.

Статтею 9 Конвенцiї Мiжнародної органiзацiї працi N 132 (переглянутої) 1970 р. про оплачуванi вiдпустки (ратифiкована Україною у травнi 2001 р. i вiдповiдно до ст. 9 Конституцiї України є частиною нацiонального законодавства України) передбачено, що безперервна частина щорiчної оплачуваної вiдпустки надається i використовується не пiзнiше, як упродовж одного року, i залишок щорiчної оплачуваної вiдпустки не пiзнiше, як упродовж 18 мiсяцiв, рахуючи з кiнця того року, за який надавалася вiдпустка.

Отже, ненадання працiвниковi щорiчних вiдпусток у визначенi законодавством термiни, є грубим порушенням законодавства про працю, за що роботодавця в установленому порядку може бути притягнуто до вiдповiдальностi.

Частиною 3 ст. 10 Закону встановлено обмеження щодо загальної тривалостi щорiчних основної та додаткових вiдпусток (не може перевищувати 59 календарних днiв, а для працiвникiв, зайнятих на пiдземних гiрничих роботах, - 69 календарних днiв), на якi має право працiвник у вiдповiдний робочий рiк, тобто за один робочий рiк.

Якщо працiвниковi пiсля використання у вiдповiдному робочому роцi щорiчних вiдпусток надаються невикористанi щорiчнi вiдпустки за минулi роки, як у наведеному в листi випадку, назване обмеження на них не поширюється.

Законодавством не передбачено термiну давностi, пiсля якого втрачається працiвником право на щорiчнi вiдпустки, воно не мiстить заборони надавати щорiчнi вiдпустки в разi їхнього невикористання, атому, якщо працiвник з якихось причин не скористався своїм правом на щорiчну вiдпустку або її частину за попереднiй рiк чи за кiлька попереднiх рокiв, вiн має право їх використати. а в разi звiльнення йому має бути виплачено компенсацiю за всi невикористанi днi щорiчних вiдпусток (ст. 24 Закону).

Вiталiна КОРКУШКО, завiдувач сектору

"Праця i зарплата" N 19 (1031), 24 травня 2017 р.



По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки