ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 05.05.2017 р. № 90/6/99-99-15-03-03-15/ІПК

Державна фіскальна служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) розглянула звернення Товариства і надає індивідуальну податкову консультацію зі змістовними відповідями на питання, наведені у зверненні Товариства.

Як зазначено у зверненні, Товариство зареєстровано платником акцизного податку з реалізації пального та здійснює виробництво бензолу сирого кам'яновугільного (код 2707 10 90 00 згідно з УКТ ЗЕД). Разом з цим воно здійснює придбання пального (бензину, дизпалива тощо) для використання у власній господарській діяльності.

Щодо необхідності складання Товариством акцизних накладних на витрачені у власній господарській діяльності обсяги придбаного пального (бензину, дизпалива тощо)

Право на складання акцизних накладних надається виключно особам, зареєстрованим як платники акцизного податку в порядку, передбаченому ст. 212 Кодексу (п. 231.4 ст. 231 Кодексу).

За допомогою запровадженої системи електронного адміністрування реалізації пального (далі - СЕАРП) ведеться автоматизований облік у розрізі платників податку обсягів реалізованого пального, в тому числі обсягів пального, використаного для власного споживання, та сум сплаченого акцизного податку з цих обсягів.

СЕАРП дає можливість контролювати в автоматичному режимі здійснення платником податку операцій обігу та реалізації пального всередині країни, а введена акцизна накладна є обов'язковим електронним документом, який складається при всіх операціях реалізації пального на внутрішньому ринку та реєструється у Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі - ЄРАН).

Статтею 231 Кодексу встановлено порядок складання акцизних накладних при реалізації пального та їх реєстрації у ЄРАН.

Відповідно до п. 231.1 ст. 231 Кодексу платник акцизного податку при реалізації пального зобов'язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального та зареєструвати в ЄРАН з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи;

При цьому платник податку зобов'язаний скласти акцизну накладну на обсяги пального, зокрема, використаного для власного споживання (абзац другий п. 231.1 ст. 231 Кодексу).

Отже, Товариство як зареєстрований платник акцизного податку з реалізації пального на всі обсяги реалізованого (витраченого) пального, у т.ч. використаного для власних виробничих потреб, зобов'язане складати в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого (витраченого) пального та зареєструвати її в ЄРАН.

Такий облік отриманого та реалізованого (витраченого) пального ведеться з метою виявлення об'єкта опадкування акцизним податком, а саме: обсягів перевищення реалізованого (витраченого) пального над отриманим.

При цьому якщо обсяги реалізованого (витраченого) пального не перевищують обсяги отриманого пального від інших платників акцизного податку, за які сплачено акцизний податок, то у Товариства не виникатиме об'єкта оподаткування відповідно до пп. 213.1.12 п. 213.1 ст. 213 Кодексу.

Щодо необхідності подання Товариством додатка 11 "Розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального відповідно до підпункту 213.1.12 пункту 213.1 статті 213 Кодексу" (далі - додаток 11) до декларації акцизного податку (далі - Декларація) за операціями з використання пального (бензину, дизпалива тощо) виключно у власній господарській діяльності

Форму декларації акцизного податку, Порядок її заповнення та подання затверджено наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 р. N 14 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 26.09.2016 р. N 841).

Відповідно до абзацу першого п. 2 розділу І Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку (далі - Порядок N 14), особи, визначені ст. 212 Кодексу як платники акцизного податку, складають та подають Декларацію.

При цьому особи, зазначені у пп. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 Кодексу (тобто особи, які реалізують пальне), зобов'язані подавати Декларацію за кожний звітний (податковий) період незалежно від того, чи провадили вони господарську діяльність у цьому періоді, чи ні (п. 4 розділу III Порядку N 14).

Згідно з п. 5 розділу IV Порядку N 14 платниками, визначеними пп. 213.1.1 та пп. 213.1.12 п. 213.1 ст. 213 Кодексу, які здійснюють реалізацію пального у розумінні абзацу другого пп. 14.1.2112 п. 14.1 ст. 14 Кодексу, заповнюється розділ В "Податкові зобов'язання з реалізації пального" Декларації.

Об'єкт оподаткування для зазначених платників акцизного податку виникає у випадку, визначеному у пп. 213.1.12 п. 213.1 ст. 213 Кодексу. Розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального здійснюється у додатку 11 до Декларації.

Додаток 11 до Декларації обов'язково заповнюється всіма платниками (юридичними та фізичними особами) акцизного податку з реалізації пального (в тому числі виробниками) незалежно від того, чи був у звітному періоді об'єкт оподаткування (п. 2 розділу V Порядку N 14).

Отже, додаток 11 до Декларації заповнюється платником акцизного податку з реалізації пального за всіма видами отриманого та реалізованого (витраченого) пального навіть за відсутності об'єкта оподаткування у звітному періоді.

При цьому відомості про загальні обсяги пального, яке відвантажено з метою власного споживання, зазначаються у графі 8 додатка 11 до Декларації.

Щодо посилання у зверненні Товариства на листи ДФС необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки та необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки зазначаємо, що відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.



По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки