15 березня 2017 року на засіданні Комітету ВРУ з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства схвалено та вирішено рекомендувати Парламенту прийняти у другому читанні законопроект «Про комерційний облік комунальних послуг», розроблений спільно з Держенергоефективності.

Проект Закону України має на меті запровадити в Україні 100% комерційний та розподільний приладний облік споживання води та теплової енергії в житлово-комунальному господарстві.

"Встановлення приладів обліку дозволить громадянам платити лише за спожите, а не за нормами, які зазвичай завищені. Тож, позитивним наслідком запровадження законопроекту стане суттєве зменшення розміру плати за послуги з водо- та теплопостачання", - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та додав, що запровадження комерційного обліку стимулюватиме енергоощадну поведінку споживачів і мотивуватиме їх впроваджувати заходи з енергоефективності.

Очікується, що 100% приладний облік дозволить знизити на ¾ обсяг необлікованих витрат води у внутрішньобудинкових системах та скоротити споживання теплової енергії протягом 1-3 років в середньому на 15-20%.

Загалом законопроект визначає особливості запровадження комерційного обліку, механізм оплати за встановлення, заміну та обслуговування вузлів обліку, механізм розподілу обсягів комунальних послуг між споживачами у багатоквартирних будинках, умови проведення постійного моніторингу оснащеності приладами обліку, а також передбачає чітку відповідальність за недотримання вимог цього Закону.

Нагадаємо, що положення законопроекту в цілому відповідають вимогам європейського законодавства та провідному європейському досвіду імплементації Директиви 2012/27/ЄС в частині комерційного обліку теплової енергії та гарячої води, а також формування рахунків.



По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки