ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 02.12.2016 р. № 26169/6/99-99-15-03-02-15 необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки

Про розгляд листа



Державна фіскальна служба України розглянула лист платника щодо порядку оподаткування ПДВ операцій з розповсюдження державних лотерей та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), повідомляє.

Пунктом 3 статті 1 Закону України від 06 вересня 2012 року № 5204-VI "Про державні лотереї в Україні" (далі – Закон № 5204) визначено, що державна лотерея – лотерея, що проводиться оператором лотерей відповідно до цього Закону.

Оператор державних лотерей – юридична особа - суб'єкт підприємницької діяльності, що одержала право на проведення державних лотерей у порядку, визначеному Законом № 5204 (пункт 11 статті 1 Закону № 5204 ).

Розповсюджувач державної лотереї – юридична або фізична особа, яка за дорученням оператора державних лотерей здійснює у сукупності або окремо прийняття ставок безпосередньо у гравців, виплату призів, а також інші операції, пов'язані з розповсюдженням державних лотерей (пункт 11 статті 1 Закону № 5204 ).

Згідно з пунктом 2 статті 6 Закону № 5204 оператор державних лотерей забезпечує діяльність, спрямовану на проведення державних лотерей на всій території України. Оператор державних лотерей повинен мати пункти розповсюдження державних лотерей.

Оператор державних лотерей укладає письмові договори з розповсюджувачами державної лотереї - юридичними чи фізичними особами (пункт 2статті 9 Закону № 5204).

Відповідно статті 9 Закону № 5204 розповсюджувач державної лотереї виконує такі функції:

здійснює прийом ставок від гравців і передає їх оператору державних лотерей;

видає (виплачує) призи переможцям державних лотерей у випадках, передбачених умовами проведення державної лотереї;

веде облік і надає оператору державних лотерей звітність про рух лотерейних білетів і виручки;

забезпечує вільний доступ громадянам до придбання лотерейних білетів і отримання призів;

проводить популяризацію державної лотереї та роз'яснює правила участі в ній;

виконує інші функції, визначені в укладеному між розповсюджувачем та оператором договорі про розповсюдження державних лотерей.

Юридичні або фізичні особи мають право здійснювати розповсюдження державної лотереї за наявності посвідчення, виданого оператором державних лотерей, форма якого визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики, політики у сфері випуску і проведення лотерей.

Розповсюджувачі не можуть змінювати встановлений оператором державних лотерей розмір ставки у лотереї і/або ціну лотерейного білета (іншого засобу, що засвідчує участь у лотереї).

Як зазначено у листі, платник планує відповідно до правил, встановлених статтею 9 Закону № 5204, отримати право здійснювати розповсюдження державних лотерей.

Відповідно до пункту 185.1 статті 185 ПКУ об'єктом оподаткування є, зокрема, операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ.

Згідно з підпунктом 196.1.4 пункту 196.1 статті 196 ПКУ не є об'єктом оподаткування ПДВ, зокрема, операції з випуску, обігу та погашення лотерейних білетів, інших документів, що засвідчують право участі в лотереях; придбання фішок, жетонів, внесення в інший спосіб плати за право участі в азартній грі, виплата (передача) виграшу суб'єктом господарювання, який проводить азартні ігри; внесення ставки з метою укладення парі та виплата виграшу суб'єктом господарювання, який проводить парі (букмекерське парі, парі тоталізатора); виплати грошових виграшів (призів) і грошових винагород.

Отже, не є об'єктом оподаткування ПДВ операції, пов’язані з проведенням державних лотерей, виключно в межах переліку, визначеного підпунктом 196.1.4 пункту 196.1 статті 196 ПКУ. Усі інші операції розповсюджувача державних лотерей, не передбачені підпунктом 196.1.4 пункту 196.1 статті 196 ПКУ, є об'єктом оподаткування ПДВ відповідно до пункту 185.1 статті 185 ПКУ.



В.о. заступника Голови

М.В. Продан



По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки