Податківців запитали: як складаються податкові накладні за операціями з вивезення товарів в митному режимі реекспорта, крім операцій з вивезення відповідно до п. 5 частини першої ст. 86 Митного кодексу України?

Відповідаючи на це питання фахівці ДФСУ зауважили, що згідно з п. 206.5 ст. 206 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) операції з вивезення товарів у митному режимі реекспорту звільняються від оподаткування, крім операцій з вивезення відповідно до п. 5 частини першої ст. 86 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року № 4495-VI зі змінами та доповненнями, що оподатковуються податком за ставкою, визначеною п.п. 195.1.1 п. 195.1 ст. 195 ПКУ.

Пунктом 15 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307 (далі – Порядок № 1307), передбачено, що у разі якщо база оподаткування визначається, зокрема, виходячи із ціни придбання товарів/послуг і перевищує суму постачання таких товарів/послуг, визначену виходячи з їх договірної вартості, тобто ціна придбання перевищує фактичну ціну (договірну вартість) постачання, постачальник (продавець) складає дві податкові накладні: одну - на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання, іншу - на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання над фактичною ціною.

Згідно з п. 8 Порядку № 1307, при складанні податкової накладної у верхній лівій частині такої накладної у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причин» робиться помітка «Х» та зазначається тип причини «07 - Складена на операції з вивезення товарів за межі митної території України».

Відповідно до п. 12 Порядку № 1307 у разі здійснення операцій з вивезення товарів за межі митної території України у графі «Отримувач (покупець)» зазначаються найменування (П. І. Б.) нерезидента та через кому - країна, в якій зареєстрований покупець (нерезидент), а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «300000000000».

При цьому у графі 9 табличної частини податкової накладної згідно з п.п. 7 п. 16 Порядку № 1307 зазначається код відповідної пільги з ПДВ згідно з Довідниками податкових пільг (Довідник податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, або Довідник інших податкових пільг), які затверджені ДФС станом на дату складання податкової накладної.

Відповідно до п. 17 Порядку № 1307 у податковій накладній, складеній на операції з постачання товарів/послуг, які звільняються від оподаткування податком на додану вартість, у графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» верхньої лівої частини робиться помітка «Без ПДВ».

Отже, платник податку за операцією з вивезення товарів в митному режимі реекспорту на дату виникнення податкових зобов’язань з ПДВ складає податкову накладну на суму, розраховану виходячи із фактичної ціни постачання. Така податкова накладна не підлягає наданню отримувачу (покупцю) та в ній робиться позначка «07 - Складена на операції з вивезення товарів за межі митної території України».

Крім того, якщо платник податку за товарами, що вивозяться в митному режимі реекспорту, скористався правом на податковий кредит, то у податковому періоді, на який припадає таке вивезення, платник повинен здійснити нарахування ПДВ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних в терміни, встановлені ПКУ для такої реєстрації, зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами (для товарів/послуг, необоротних активів, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року, – у разі, якщо під час такого придбання або виготовлення суми податку були включені до складу податкового кредиту), у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися, зокрема, в операціях, звільнених від оподаткування відповідно до ст. 197, підрозд. 2 розд. XX ПКУ, міжнародних договорів (угод) (крім випадків проведення операцій, передбачених п.п. 197.1.28 п. 197.1 ст. 197 ПКУ та операцій, передбачених п. 197.11 ст. 197 ПКУ), при цьому, база оподаткування за такою операцією визначається виходячи із ціни придбання таких товарів.

По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки