Податківців запитали: яким чином в сумі податку на яку платник має право зареєструвати податкові накладні в Єдиному реєстрі податкових накладних враховуються податкові накладні/розрахунки коригування до податкових накладних, складених на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання/звичайної ціни/балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною постачання товарів/послуг та в яких у полі реквізиту «Індивідуальний податковий номер покупця» зазначено індивідуальний податковий номер продавця?

Відповідь була наступною. Згідно з п. 2001. 3 ст. 2001 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) на суму податку (SНакл) (далі – реєстраційна сума), обчислену за такою формулою:

SНакл = SНаклОтр + SМитн + SПопРах + SОвердрафт – SНаклВид – SВідшкод – SПеревищ,


де зокрема:

SНаклОтр – загальна сума податку за отриманими платником податковими накладними, зареєстрованими в ЄРПН, податковими накладними, складеними платником податку відповідно до п. 208.2 ст. 208 ПКУ та зареєстрованими в ЄРПН, та розрахунками коригування до таких податкових накладних, зареєстрованими в ЄРПН;

SНаклВид – загальна сума податку за виданими платником податковими накладними, зареєстрованими в ЄРПН та розрахунками коригування до таких податкових накладних, зареєстрованими в ЄРПН.

Складання податкових накладних, в яких у полі реквізиту «Індивідуальний податковий номер покупця» зазначено індивідуальний податковий номер продавця, передбачене п. 15 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за № 137/28267 із змінами і доповненнями (далі – Порядок № 1307). Такі накладні складаються на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання/звичайної ціни/балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною постачання товарів/послуг та залишаються у постачальника (продавця).

При цьому, податкові накладні/розрахунки коригування, в яких у полі реквізиту «Індивідуальний податковий номер покупця» зазначено індивідуальний податковий номер продавця, враховуються у загальній сумі податку за виданими платником податковими накладними, зареєстрованими в ЄРПН та не враховуються у загальній сумі податку за отриманими платником податковими накладними.

Отже, податкові накладні/розрахунки коригування до податкових накладних, складені на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання/звичайної ціни/балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною постачання товарів/послуг та в яких у полі реквізиту «Індивідуальний податковий номер покупця» зазначено індивідуальний податковий номер продавця, з метою визначення реєстраційної суми, враховуються лише у загальній сумі податку за виданими платником податковими накладними.



По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки