Хто є платником земельного податку у випадку оренди будівель?

Підставою виникнення податкових зобов'язань з плати за землю є право власності на земельну ділянку або право користування нею (п. 287.1 ст. 287 Податкового кодексу України), що обчислюються за даними Державного земельного кадастру. Отже, платниками плати за землю є суб'єкти господарювання, за якими зареєстровано право власності або користування земельною ділянкою.

Відповідно, у разі якщо орендар орендує будівлі або їх частини, що розташовані на земельних ділянках, власниками/користувачами яких є суб'єкти господарювання, в тому числі державної та комунальної форми власності, то обов'язок щодо декларування, нарахування та сплати податкових зобов'язань із земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної/комунальної власності, а також відповідальність за порушення правил їх нарахування та сплати, виникає у власника (орендодавця) такого майна.

Чи звільняється платник єдиного податку від сплати орендної плати за землю?

Підпунктом 4 пункту 297.1 статті 297 Податкового кодексу України передбачено звільнення платників єдиного податку від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності в частині земельного податку, крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються таким платниками для провадження господарської діяльності.

Звільнення від сплати орендної плати, в тому числі платників єдиного податку, Податковим кодексом не передбачено.

Яким чином здійснюється державний контроль у випадку нецільового використання земель?

Відносини, що пов'язані з використанням землі, у тому числі й орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, а також Законом України від 06 жовтня 1998 року № 161-XIV "Про оренду землі".

Повноваження із врегулювання земельних питань надані органам місцевого самоврядування, зокрема, розпорядження землями територіальних громад, додержанням земельного та екологічного законодавства та здійснення контролю за використанням та охороною земель комунальної власності належить до повноважень сільських, селищних, міських рад.

Державний контроль за використанням та охороною земель державної власності належить до повноважень місцевих державних адміністрацій та Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.


По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки