У разі викрадення основних виробничих або невиробничих засобів, що підтверджується відповідно до законодавства або коли платник податку подає контролюючому органу відповідний документ про знищення, розібрання або перетворення основних виробничих або невиробничих засобів у інший спосіб, внаслідок чого вони не можуть використовуватися за первісним призначенням, така операція не розглядається як постачання.

Отже, встановлення факту викрадення основних засобів, що підтверджується відповідно до законодавства, не призводить до нарахування платником ПДВ податкових зобов'язань, незалежно від того чи встановлено винних осіб, та чи стягуються з таких осіб втрати.

Разом з тим, у зв'язку з тим, що основні засоби, які були викрадені та при придбанні яких був сформований податковий кредит, не можливо використати в господарській діяльності, необхідно нарахувати податкові зобов'язання та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду, в якому встановлено факт викрадення основних засобів, і зареєструвати в ЄРПН зведену податкову накладну.

Податкові зобов’язання визначаються виходячи з їх балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни).

Зазначена норма визначена п. 189.9 ст. 189 та п. 198.5 "г" ст. 198 Податкового кодексу України і роз’яснена необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки.


По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки