Згідно абз. 2 п. 292.1 ст. 292 Податкового Кодексу України (ПКУ) доходом платника єдиного податку юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ, нагадують податківці.

При цьому у разі надання послуг, зокрема, за договорами транспортного експедирування, доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента) (п. 292.4 ст. 292 ПКУ).

Статтею 929 Цивільного кодексу України визначено, що за договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов’язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов’язаних з перевезенням вантажу.

Тобто за посередницькі послуги експедитор отримує винагороду від клієнта, яка і є його доходом.

При цьому кошти, які отримує юрособа від клієнта для виконання або організації виконання визначених договором послуг, вважаються транзитними і право власності на такі кошти до вищевказаного підприємства не переходить. Транзитні кошти, які одержуються від клієнта для виконання або організації виконання визначених договором транспортного експедирування послуг, не включаються до обсягу доходу платника єдиного податку-юридичної особи групи 3.

Отже, сума винагороди експедитора буде базою оподаткування єдиним податком-юридичної особи групи 3.




По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки