З метою запобігання можливих помилок під час заповнення суб’єктами господарювання митних декларацій Енергетична митниця ДФС нагадує, що питання внесення змін до митної декларації (далі – МД) або її відкликання регулюється статтею 269 Митного кодексу України (далі – МКУ) та Положенням про митні декларації, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 № 450 «Питання, пов’язані із застосуванням митних декларацій» (далі – Положення № 450).

Отже, відповідно до положень статті 269 МКУ за письмовим зверненням декларанта або уповноваженої ним особи та з дозволу органу доходів і зборів відомості, зазначені в МД, можуть бути змінені або МД може бути відкликана. Згідно з пунктом 33 Положення № 450 у заяві за встановленою формою (див. додаткові матеріали) декларантом або уповноваженою ним особою, обов’язково зазначаються причини зміни або відкликання МД. Якщо відповідні нові відомості або причини відкликання МД підтверджуються документами, які не надавались під час декларування, до заяви додаються завірені в установленому порядку копії таких документів.

При цьому, внесення змін до МД, прийнятої органом доходів і зборів, а також відкликання МД допускається лише до моменту завершення митного оформлення товарів, транспортних засобів комерційного призначення відповідно до заявленого митного режиму.

У разі виявлення за результатами документальної перевірки порушень законодавства України з питань державної митної справи за конкретною МД внесення змін до такої декларації (зокрема, шляхом доповнення) дозволяється виключно після погашення декларантом суми узгодженого грошового зобов’язання, визначеного за результатами документальної перевірки.

Зміни МД на паперовому носії, оформлення якої митним органом не завершене, вносяться до всіх аркушів цієї декларації. При цьому, кожна зміна засвідчується підписом особи, яка подала МД, та скріплюється печаткою декларанта або уповноваженої ним особи. В електронній копії МД на паперовому носії такі зміни відображаються посадовою особою митного органу, яка здійснює оформлення цієї МД.

Внесення змін до поданої митному органу електронної МД здійснюється шляхом її відкликання. Заява декларанта або уповноваженої ним особи щодо відкликання електронної МД надсилається декларантом митному органу у складі засвідченого електронним цифровим підписом електронного повідомлення.

Після завершення митного оформлення зміни до МД на бланку єдиного адміністративного документа можуть вноситися шляхом:

- подання декларантом або уповноваженою ним особою додаткової МД та оформлення її митним органом;

- заповнення та оформлення митним органом аркуша коригування за формою (див. додаткові матеріали). Оформлений митним органом аркуш коригування є невід’ємною частиною відповідної МД на бланку єдиного адміністративного документа.

Зазначимо, що відповідно до пункту 34 Положення № 450 не дозволяється:

- внесення змін до графи 1 (перший і другий підрозділи), 14, 37 (перший підрозділ) і 54 МД на бланку єдиного адміністративного документа;

- внесення змін або відкликання МД у разі виявлення порушень митних правил щодо задекларованих у цій МД товарів;

- внесення змін до МД, якщо з поданих документів не випливає, що відомості, зазначені у цій митній декларації, необхідно змінювати;

- внесення змін або відкликання МД після надання декларанту або уповноваженій ним особі митним органом, якому подана така МД, інформації про призначення митним органом митного огляду товарів, транспортних засобів комерційного призначення або перевірки документів на товари (крім випадків, коли після проведення зазначених митних формальностей порушення митних правил не виявлено);

- внесення змін до МД або її відкликання у разі відсутності документів, що підтверджують необхідність внесення таких змін або її відкликання;

- внесення змін до МД на бланку єдиного адміністративного документа з метою подання відомостей у випадках, коли МКУ передбачена необхідність подання з цією метою додаткової декларації.

Додаткові матеріали:

04_07_Forma_Zayavi_pro_vnesennya_zm_n_do_MD_v_dklikannya_MD.doc (необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки)

04_07_Forma_Arkush_koriguvannya_MD.doc (необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки)



По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки