Одне з питань, яке досить часто виникає у громадян, які є членами фермерського господарства, стосується призначення їм допомоги по тимчасовій непрацездатності, по догляду за дитиною, по вагітності та пологах та на поховання за рахунок коштів Фонду.

Це запитання є досить важливим, а тому потребує детального роз’яснення.

Нагадаємо, що згідно із ч. 1 ст. 1 Закону України «Про фермерське господарство» від 19.06.2003 р. № 973 (далі- Закон № 973) фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян із створенням юридичної особи, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, займатися її переробкою та реалізацією з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданим їм для ведення фермерського господарства.

Відповідно до ч. 2 ст. 27 Закону № 973 трудові відносини членів фермерського господарства регулюються Статутом, а найманих працівників - законодавством України про працю.

Фермерське господарство може бути створене одним громадянином України або кількома громадянами України, які є родичами або членами сім’ї (п. 2 ст. 1 Закону № 973). При створенні фермерського господарства члени сім’ї чи родичі можуть стати членами цього фермерського господарства після обов’язкового внесення змін щодо їх відомостей до Статуту.

Звертаємо Вашу увагу на те, що відповідно до ст. 10 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VІ члени фермерського господарства, як платники єдиного внеску, беруть участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування виключно на добровільних засадах.

Таким чином, тільки заключивши відповідний договір та за умови добровільної сплати єдиного внеску такі громадяни будуть вважатися застрахованими особами і мати право на призначення й виплату всіх видів допомоги за рахунок коштів Фонду, зокрема, за листками непрацездатності по тимчасовій непрацездатності, по догляду за дитиною, по вагітності та пологах і на поховання.

Зазначені особи подають до фіскальних органів за місцем проживання заяву про добровільну участь в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, відповідно до типового договору з ними укладається договір про добровільну участь, який набирає чинності з дня його підписання.

У п. 4 типового договору про добровільну участь зазначаються умови набуття добровільно застрахованою особою права на виплати за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням відповідно до закону. Нарахування і сплата єдиного внеску здійснюється ними у розмірі та в строки, які передбачені цим договором.

Оскільки право на матеріальну допомогу та соціальні послуги за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані громадяни України (п. 1 ст. 19 Закону України від 23.09.1999 № 1105), то добровільна сплата єдиного внеску членами фермерського господарства забезпечує їх соціальну захищеність.

Слід наголосити, що добровільно застрахована особа звертається до робочого органу відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за місцем проживання із заявою на призначення певного виду допомоги.







По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки