Податківці повідомили, що безпосередньо за фактом нотаріального посвідчення довіреності на право користування чи розпорядження рухомим майном без вчинення відповідного запису в державному реєстрі право власності на рухоме майно від повіреного до довірителя не переходить.

Якщо повірена особа вчинить правочин від імені власника, зокрема продасть рухоме майно, то оподатковуваний дохід отримує саме власник такого майна.

При цьому дохід, отриманий фізичною особою від продажу у 2015 році одного об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, не оподатковується ПДФО та військовим збором. Якщо протягом того ж звітного податкового року ця особа продала другий (третій) об’єкт рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, то дохід, отриманий від такого продажу, оподатковується ПДФО за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5%.

У разі відмови власника від майна на користь повіреної особи з документальним оформленням такого правочину і внесенням змін до державного реєстру повірена особа набуває статусу власника.

необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки



По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки