Податківців запитали: чи включаються до розрахунку суми податкової пільги при заповненні звіту про суми податкових пільг показники уточнюючих розрахунків податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок?

Відповідь була наступною. Згідно з п. 50.1 ст. 50 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Порядок визначення сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг за операціями, які здійснюються на митній території України, затверджено наказом ДПА України від 29.03.2011 № 167, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 18.04.2011за № 483/19221 (далі – Порядок № 167).

Розрахунок не внесених до державного бюджету сум податку на додану вартість (далі – ПДВ), здійснюється на підставі даних відображених в податкових деклараціях з ПДВ.

При цьому відповідно до п. 8 Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29.01.2016. за № 159/28289 (далі – Порядок № 21), уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок з додатками належить до податкової звітності з ПДВ.

Враховуючи викладене, якщо звіт про суми податкових пільг заповнюється на підставі даних відображених в податкових деклараціях з ПДВ показники яких уточнювались, то при розрахунку суми податкової пільги, потрібно враховувати всі уточнюючі розрахунки податкових зобов’язань з ПДВ, які приймають участь у розрахунку суми податкової пільги.

При цьому якщо уточнюються показники податкових декларацій з ПДВ на підставі яких звіт про суми податкових пільг вже складено, то допущені помилки слід виправляти у черговому звіті про суми податкових пільг.


По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки