Фахівців головного фіскального відомства запитали: чи буде змінюватись сума ПДВ, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, на суму надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ, які повернуті на рахунок платника в системі електронного адміністрування ПДВ?

У відповіді податківці нагадали, що згідно з п. 43.1 ст. 43 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ) помилково та/або надміру сплачені суми грошового зобов’язання підлягають поверненню платнику відповідно до ст. 43 ПКУ та ст. 301 Митного кодексу України, крім випадків наявності у такого платника податкового боргу. Обов’язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов’язання є подання платником податків заяви про таке повернення (п. 43.3 ст. 43 ПКУ).

У разі повернення надміру сплачених грошових зобов’язань з податку на додану вартість такі кошти підлягають поверненню виключно на рахунок платника в системі електронного адміністрування ПДВ (далі – електронний рахунок) (п. 43.4 ст. 43 ПКУ).

Механізм повернення суми коштів з електронного рахунка визначено п. 2001 6 ст. 2001 ПКУ.

Відповідно до п. 2001.3 ПКУ складовою формули щодо суми податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних є загальна сума поповнення з поточного рахунку платника податку електронного рахунка (SПопРах).

Суми надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ, повернуті на електронний рахунок, не змінюють значення SПопРах, а отже не змінюють суму, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Разом з тим, якщо в подальшому платник приймає рішення про повернення коштів з електронного рахунка на поточний рахунок, то значення SПопРах зменьшується на суму ПДВ, що відповідно до поданої заяви підлягає перерахуванню з електронного рахунку на поточний рахунок платника.



По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки