КОНСУЛЬТУЄ МIНIСТЕРСТВО СОЦIАЛЬНОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ

Департамент заробiтної плати та умов працi


ПИТАННЯ: Чи має право iнвалiд II групи, учасник лiквiдацiї наслiдкiв Чорнобильської катастрофи категорiї 1, на робочий тиждень - 36 год з оплатою 40 год (п. 6 постанови Ради Мiнiстрiв СРСР вiд 14.09.73 р. № 674), та чи мають якось компенсувати це, якщо така пiльга ранiше працiвниковi не надавалася?

ВIДПОВIДЬ: Згiдно зi ст. 12 Закону України, «Про охорону працi» пiдприємства, якi використрвують працю iнвалiдiв, зобов'язанi створювати для них умови працi з урахуванням рекомендацiй МСЕК та iндивiдуальних, програм реабiлiтацiї, вживати додаткових заходiв безпеки працi, якi вiдповiдають специфiчним особливостям цiєї категорiї працiвникiв.

У випадках, передбачених законодавством, роботодавець зобов'язаний органiзувати навчання, переквалiфiкацiю i працевлаштування iнвалiдiв вiдповiдно до медичних рекомендацiй, установити на їхнє прохання неповний робочий день або неповний робочий тиждень i створити пiльговi умови працi (ст. 172 КЗпП).

У разi застосування працi iнвалiдiв роботодавець зобов'язаний ураховувати рекомендацiї МСЕК, невиконання яких може призвести до погiршення стану здоров'я працiвника-iнвалiда, за що роботодавець нестиме вiдповiдальнiсть.

Скорочена тривалiсть робочого часу регулюється ст. 51 КЗпП, якою визначається перелiк працiвникiв, котрi мають право на скорочений робочий час, й установлюється його тривалiсть.

Частиною 5 цiєї статтi передбачено, що законодавством установлюється скорочена тривалiсть робочого часу для окремих категорiй працiвникiв (учителiв, лiкарiв тощо).

Згiдно з ч. 5 ст. 6 Закону України «Про охорону працi» працiвника, який за станом здоров'я вiдповiдно до медичного висновку потребує надання легшої роботи, роботодавець повинен перевести за його згоди на таку роботу на термiн, зазначений у медичному висновку, i за потреби встановити скорочений робочий день й органiзувати проведення навчання працiвника з набуття iншої професiї вiдповiдно до законодавства.

Однак тривалiсть скороченого робочого часу для працiвникiв-iнвалiдiв не встановлена жодним законодавчим актом, у тому числi нi ст. 51 КЗпП, нi Законом України «Про охорону працi».

Якщо в рекомендацiях МСЕК зазначено, що працiвник-iнвалiд може працювати за своєю посадою на умовах «скороченого робочого дня», роботодавець на прохання iнвалiда зобов'язаний установити йому неповний робочий час вiдповiдно до ст. 172 КЗпП.
Для цього працiвник-iнвалiд подає заяву про встановлення неповного робочого часу, а роботодавець видає вiдповiдний наказ.


Водночас згiдно з п. 6 постанови Ради Мiнiстрiв СРСР вiд 14.09.73 р. № 674 «Про заходи щодо подальшого вдосконалення використання працi пенсiонерiв та iнвалiдiв у народному господартвi i пов'язаних з цим додаткових пiльгах» (далi - постанова № 674) iнвалiди I i II групи, якi працюють на пiдприємствах, у цехах та на дiльницях, призначених для використання працi iнвалiдiв, якщо вони не користуються правом на одержання бiльш високих пiльг, мають право на скорочений робочий час тривалiстю 6 год на добу (36 год на тиждень).

Вiдповiдно до висновку Комiтету Конституцiйного нагляду СРСР вiд 04.04.91 р. № 20 (2-22) «Про положення законодавства, якi обмежують рiвнiсть можливостей громадян у галузi працi та занять» iнвалiди iнших пiдприємств, установ, органiзацiй, не передбачених п. 6 постанови № 674, не можуть скористатися правом на скорочену тривалiсть робочого дня, чим порушується рiвнiсть можливостей громадян щодо умов працi.

Комiтет Конституцiйного нагляду СРСР дiйшов висновку, що втрачає чиннiсть з моменту ухвалення цього Висновку, зокрема, положення п. 6 названої постанови Ради Мiнiстрiв СРСР щодо обмеження сфери застосування додаткових пiльг пiдприємствами, цехами i дiльницями, призначеними для використання працi iнвалiдiв.

Ураховуючи викладене, ця норма може застосовуватися, якщо за рекомендацiями МСЕК iнвалiдам I i II групи за станом їхнього здоров'я дозволено працювати 6 год (36 год на тиждень).


Вiталiна КОРКУШКО, завiдувач сектору;

Олена УСЕНКО, головний спецiалiст

"Праця i зарплата" N 18 (982), 18 травня 2016 р.




По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки