Фахівців ДФСУ зипитали: як визначається фіксована частка вартості використаних матеріалів у вартості кінцевого товару (правило адвалорної частки)?

У відповідь податківці нагадали, що згідно з частиною першою ст. 40 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року № 4495-VI зі змінами та доповненнями (далі – МКУ) у разі якщо у виробництві товару беруть участь дві або більше країн, країною походження товару вважається країна, в якій були здійснені останні операції з переробки, достатні для того, щоб товар отримав основні характерні риси повністю виготовленого товару, що відповідають критеріям достатньої переробки згідно з положеннями ст. 40 МКУ.

Так, одним із критеріїв достатньої переробки є зміна вартості товару в результаті його переробки, коли відсоткова частка вартості використаних матеріалів або доданої вартості досягає фіксованої частки у вартості кінцевого товару (правило адвалорної частки) (частина друга ст. 40 МКУ).

Зазначений критерій достатньої переробки для конкретних товарів встановлюється та застосовується у порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України (частина третя ст. 40 МКУ).

На сьогодні такий порядок визначений постановою Кабінету Міністрів України від 20 грудня 2006 року № 1765 «Про порядок встановлення та застосування правила адвалерної частки та виконання виробничих і технологічних операцій» (далі – Постанова № 1765).

Згідно з Постановою № 1765 такий критерій достатньої переробки товару, як правило адвалорної частки, встановлюється та застосовується виходячи з положень МКУ, норм Генеральної Угоди з тарифів і торгівлі та угод Світової організації торгівлі за поданням відповідних центральних органів виконавчої влади. Зокрема, до товарів походженням з країн, з якими укладено міжнародні договори (міждержавні, міжурядові), що регламентують порядок визначення країни походження товару, зазначений критерій застосовується згідно з положеннями таких договорів.

Відповідно до частини четвертої ст. 40 МКУ якщо стосовно конкретного товару або конкретної країни (країн) такий критерій достатньої переробки, як правило адвалорної частки, не встановлено, то застосовується правило, згідно з яким товар вважається підданим достатній переробці, якщо в результаті його переробки змінено класифікаційний код товару за УКТ ЗЕД на рівні будь-якого з перших чотирьох знаків.

По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки