Вiдповiдно до частини третьої статтi 36 Кодексу Законів про працю у разi змiни власника пiдприємства, а також у разi його реорганiзацiї (злиття, приєднання, подiлу, видiлення, перетворення) дiя трудового договору працiвника продовжується. Припинення трудового договору з iнiцiативи власника або уповноваженого ним органу можливе лише у разi скорочення чисельностi або штату працiвникiв (пункт 1 частини першої статтi 40).

Скорочення чисельностi або штату працiвникiв може бути зумовлене, зокрема, перепрофiлюванням пiдприємства, установи, організації тощо.

Отже, при змiнах в органiзацiї виробництва i працi власник або уповноважений ним орган повинен додержуватися порядку дiй, які були розглянуті в ході проведення семінару.

При цьому слiд зазначити, що розiрвання власником або уповноваженим ним органом трудового договору з працiвником вiдповiдно до п.1 ст.40 Кодексу передбачає дотримання певних гарантiй для працiвника.

За загальним правилом встановленим ч.1 ст.49-2 Кодексу про наступне вивiльнення працiвникiв персонально попереджають не пiзнiше нiж за два мiсяцi.

Власнику або уповноваженому ним органу слiд пам’ятати, що працiвники в будь-який час вправi змiнити своє рiшення: скасувати ранiше дану згоду на продовження роботи, скасувати ранiше заявлену вiдмову вiд продовження роботи.

Звiльнення може вiдбуватися не ранiше закiнчення двомiсячного строку з моменту попередження.

Водночас, якщо сам працiвник виявить бажання звiльнитись ранiше, нiж закiнчиться зазначений строк попередження про звiльнення, власник повинен провести звiльнення у строк, про який просить працiвник. При цьому працiвник може подати заяву з вiдповiдним проханням власнику або уповноваженому ним органу скоротити строк попередження про звiльнення та зазначити дату, з якої вiн бажає бути звiльненим. У трудовiй книжцi робиться запис про звiльнення за пунктом 1 статтi 40 Кодексу.

Відповідно до ч.2 ст.49-2 Кодексу передбачено, що при вивiльненнi працiвникiв у випадках змiн в органiзацiї виробництва i працi має враховуватися переважне право на залишення на роботi, передбачене законодавством.

При лiквiдацiї пiдприємства правила п.1 ст.40 Кодексу можуть застосовуватись i в тих випадках, коли пiсля припинення його дiяльностi одночасно утворюється нове пiдприємство. В цих випадках працiвник не вправi вимагати поновлення його на роботi на заново утвореному пiдприємствi, якщо вiн не був переведений туди в установленому порядку.

Також зосереджена увага на тому, що у разi прийняття рiшення стосовно звiльнення працiвникiв слiд дотримуватись положень статей 47 та 116 Кодексу.

При припиненнi трудового договору з пiдстави, зазначеної п. 1 ст.40 Кодексу, працiвниковi виплачується вихiдна допомога у розмiрi не менше середнього мiсячного заробiтку (ст. 44 Кодексу).

По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки