Ухвала Апеляційного суду Харківської області від 11.01.2016 № 638/11064/15-ц

Незаконним визнано звільнення працівниці, що перебувала у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, у зв’язку зі скороченням штату працівників та ліквідацією банку. Адже звільнення проведено без обов’язкового працевлаштування жінки, а процес ліквідації банку не завершено.

Чинне законодавство забороняє звільнення вагітних жінок і жінок із дітьми віком до трьох/шести років, одиноких матерів з дитиною віком до 14 років або дитиною-інвалідом з ініціативи власника/уповноваженого ним органу. Виняток з цього — повна ліквідація підприємства, коли можливе звільнення з обов’язковим працевлаштуванням (ч. 3 ст. 184, ч. 6 ст. 179 КЗпП).

Причому «звільнення з обов’язковим працевлаштуванням» означає, що перерва в часі між звільненням та працевлаштуванням не допускається. І якщо сьогодні жінка звільнена, то завтра вона вже повинна мати можливість працювати на іншому підприємстві.

Виконання повністю ліквідованим підприємством обов’язку працевлаштування відповідної категорії жінок не має необхідного механізму забезпечення. Цей обов’язок лежить лише на підприємстві. Невиконання його підприємством тягне за собою такі наслідки: якщо на момент винесення судом рішення процес ліквідації підприємства незавершений, жінка поновлюється на роботі.

Тож наказ про звільнення скасовано, а особу поновлено на роботі з відшкодуванням їй моральної шкоди.


По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки