Податківців запитали: які документи необхідно подати до контролюючого органу для взяття на облік договорів управління майном?

Відповідь була наступною. Відповідно до п. 3.5 розд. ІІІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 22.04.2014 № 462) (далі – Порядок) на обліку в контролюючих органах перебувають, зокрема договори управління майном, що підлягають оподаткуванню згідно з розд. V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями (далі – ПКУ) (крім договорів, на які поширюються норми другого речення абзацу другого п.п. 5 п. 180.1 ст. 180 розд. V ПКУ, а саме: договорів управління активами інститутів спільного інвестування, фондів банківського управління, фондів фінансування будівництва та фондів операцій з нерухомістю, створених відповідно до закону).

Взяття на облік договору здійснюється шляхом додаткового взяття на облік як платника податків відповідного управителя майна або уповноваженої особи.

Управитель майна - особа (в розумінні п.п. 14.1.139 п. 14.1 ст. 14 розд. I ПКУ для цілей оподаткування розд. V ПКУ, крім осіб, визначених у другому реченні абзацу другого п.п. 5 п. 180.1 ст. 180 розд. V ПКУ), яка веде окремий податковий облік з податку на додану вартість щодо господарських операцій, пов’язаних з використанням майна, що отримане в управління за договорами управління майном (п. 1.7 розд. І Порядку).

Підставою для взяття на облік договору є прийняття контролюючим органом рішення про реєстрацію платником податку на додану вартість управителя майна та отримання документів, визначених п. 4.7 розд. IV Порядку.

Згідно з п. 4.7 розд. IV Порядку для взяття на облік договору управління майном управитель майна подає одночасно із реєстраційною заявою платника податку на додану вартість до контролюючого органу за своїм основним місцем обліку такі документи:

— заяву за формою № 1-ОПП;

— копію договору управління майном (договір управління нерухомим майном має бути нотаріально посвідченим).


Після взяття на облік договору управління майном відомості про нього включаються до Реєстру договорів про спільну діяльність, договорів управління майном та угод про розподіл продукції (п. 3.5 розд. ІІІ Порядку).

У разі взяття на облік договорів управління майном, контролюючий орган за основним місцем обліку формує довідку про взяття на облік платника податків за формою № 4-ОПП.

Така довідка надсилається платнику податків наступного робочого дня з дня взяття на облік.

За згодою платника податків не пізніше наступного робочого дня після взяття його на облік така довідка може бути видана платнику податків чи уповноваженій особі платника податків у контролюючому органі (п. 3.10 розд. ІІІ Порядку).

По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки