Контролери нагадали, що сума від’ємного значення ПДВ, зазначена платниками податку в рядку 23 декларації, може:

  • бути зарахована у зменшення суми податкового боргу, що виник за попередні звітні (податкові) періоди (відображають у рядку 23.1);
  • підлягати бюджетному відшкодуванню на рахунок платника в банку.


Ті платники податку, які відповідно до ст. 200 ПКУ мають право на бюджетне відшкодування, здійснюють його розрахунок та подають до декларації:

  • розрахунок суми бюджетного відшкодування (додаток Д3). Його здійснюють у межах суми, обчисленої згідно з п. 2001.3 ПКУ на момент подання декларації за вирахуванням від’ємного значення поточного звітного (податкового) періоду, зарахованого у зменшення суми податкового боргу з ПДВ;
  • заяву про повернення суми бюджетного відшкодування та/або суми коштів на рахунку в системі електронного адміністрування податку на додану вартість платника податку, що перевищує суму, яка підлягає перерахуванню до бюджету (додаток Д4).


Далі значення рядка 3 додатка Д3:

  • переносять до рядка 23.2 декларації;
  • зараховують до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду.


Залишок від’ємного значення після вирахування суми податкового боргу та суми бюджетного відшкодування (рядок 23 - рядок 23.1 - рядок 23.2) відображають у рядку 23.3.Водночас контролери нагадали, що не мають права на отримання бюджетного відшкодування особи, які:

  • були зареєстровані як платниками ПДВ менш ніж за 12 календарних місяців до місяця, за наслідками якого подають заяву на бюджетне відшкодування (окрім нарахування податкового кредиту внаслідок придбання або спорудження (будівництва) основних фондів);
  • мали обсяги оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців менші, ніж заявлена сума бюджетного відшкодування (окрім нарахування податкового кредиту внаслідок придбання або спорудження (будівництва) основних фондів).


На думку фіскалів, у розумінні норм ПКУ до оподатковуваних операцій із постачання товарів/послуг належать операції, що підлягають обкладення за основною ставкою ПДВ, ставкою 7%, нульовою ставкою ПДВ, а також звільнені (умовно звільнені) від обкладення ПДВ.

необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки

Інформація по темі:

необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки
необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки

необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки

необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки



По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки