Тетяна Мойсеєнко, податковий консультант, директор необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки.

Розглянемо особливості збереження середнього заробiтку за мiсцем роботи працiвникiв, котрих викликали як свiдкiв до органiв мiлiцiї, прокуратури, СБУ, судових органiв.

Відповдіно до ст. 66 Кримiнального процесуального кодексу України (далi - Кодекс) свiдок має право на вiдшкодування витрат, пов'язаних з викликом для давання показань.

Статтею 122 Кодексу передбачено, що витрати, пов'язанi iз залученням свiдкiв, спецiалiстiв, перекладачiв та експертiв несе сторона кримiнального провадження, яка заявила клопотання про виклик свiдкiв, залучила спецiалiста, перекладача чи експерта, крiм випадкiв, установлених Кодексом.

На виконання статей 121 і 122 Кодексу постановою КМУ вiд 01.07.96 р. № 710 затверджено Iнструкцiю про порядок i розмiри компенсацiї (вiдшкодування) витрат та виплати винагороди особам, що викликаються до органiв досудового розслiдування, прокуратури, суду або до органiв, у провадженнi яких перебувають справи про адмiнiстративнi правопорушення, та виплати державним спецiалiзованим установам судової експертизи за виконання їхнiми працiвниками функцiй експертiв i спецiалiстiв (далi - Iнструкцiя).

Пунктом 1 Iнструкцiї передбачено, що за свiдками зберiгається середня заробiтна плата за весь час, затрачений ними у зв'язку з явкою та викликом до органiв досудового розслiдування, прокуратури, суду або до органiв, у прорiдженнi яких перебувають справи про адмiнiстративнi правопорушення.

Згiдно з п. 2 Iнструкцiї сума компенсацiї (вiдшкодування) за втрачений заробiток обчислюється за кожну годину пропорцiйно до середньої заробiтної плати особи, розрахованої вiдповiдно до абзацу третього п. 2 Порядку № 100.

При цьому загальний розмiр виплати не може перевищувати суми, розрахованої за вiдповiдний час виходячи iз трикратного розмiру мiнiмальної заробiтної плати.



По материалам: необходимо зарегистрироваться для просмотра ссылки